- hirdetés -

Szépszámú résztvevővel, tartalmas társasági eseménynek adott otthont Lévai Balázs könyvbemutatójával a Justh Zsigmond Városi Könyvtár.

Lévai Balázs neve sokaknak csenghet ismerősen, főleg zenei körökben. Önéletrajzi regényt írt Lovasi Andrásról, a Kispál és a Borz frontemberéről, filmet rendezett a Wellhello-nak, dokumentumfilmet a Quimby-nek, de Dob+Basszus néven korábban TV-műsort is vezetett. Első regényének bemutatója jóvoltából március 23-án járt Orosházán.

A városi könyvtár igazgatója, Buzai Csaba elmondta, Lévai Balázs érkezését a Veszíts el egy könyvet-játék tizedik, az Orosházi Moly Galeri fiatalokból álló olvasókör fennállásának pedig az ötödik évfordulójával kapcsolták össze.

Regényírásban is kipróbálta magát a filmrendezés mellett Lévai Balázs (Fotó: Rosta Tibor)

A Beállás szerzője művét egy kitalált zenekar történeteként jellemzi, karakterei is kitalált figurák, ez azonban nem jelenti azt, hogy a megírt történetek ne történtek volna meg. – Igen erőteljesen merítettem azokból az élményekből, amiket zenészek körében szereztem TV-s vagy dokumentumfilmes munkáim során. Alapvetően fikció, de durván a regény felének van olyan alapja, ami ha nem is abban a formájában, de megtörtént eseményeket dolgoz fel. Természetesen nem leleplezős regénynek szánom, hanem próbáltam úgy alakítani a dolgokat benne, hogy senki ne legyen felismerhető – nyilatkozta az OrosCafé-nak Lévai Balázs.

A köszöntő után, a bemutató házigazdája, a Moly Galeri alapítója Debreczeni Cintia kérdezte a szerzőt regénye kulisszatitkairól. Kiderült az is, hogy a Beállás írása már jóval korábban elkezdődött, de a Wellhello játékfilmje, a Sohavégetnemérős forgatása miatt félbemaradt, ekkor még novellák láncolatának volt tervezve. Elmesélte, hogy régóta szerette volna, hogy a zenei életről is szülessen fikciós történet, célja, hogy pezsgő és izgalmas hatású legyen benne a zenei világ ábrázolása.

A szerző azt is elmesélte a közönségnek, hogy nemcsak zenészek, de a saját életéből is merített jellemvonásokat, történeteket, főleg egykori vízilabdás időszakából. Egyetemistaként egyáltalán nem így képzelte el az írók életét, de számos pozitív impulzus érte a regényírás alatt, nehezebbnek jellemezte egy önéletrajz megírásánál.

A regény megírásának körülményeiről és a zenészek mellett szerzett tapasztalatairól is mesélt (Fotó: Rosta Tibor)

Végezetül pedig jövőbeli terveiről is mesélt: – A regény írása alatt is voltak filmes projektjeim, az idei év elsősorban erről szól. Most egy zenés áldokumentumfilmet forgatunk Pécs zenei életéről, ahonnan olyan zenekarok kerültek ki, mint például a Kispál és a Borz, a Halott Pénz, a Punnany Massif vagy a 30Y, de ezzel párhuzamosan más dokumentumfilmeket is forgatok – mondta Lévai Balázs.

Hozzátette, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egyszer Kiállás címmel a regény folytatásának is nekilásson.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.