- hirdetés -

Hargittai István világhírű fizikai kémikus, kozmopolita, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja vehette át a Vinculum Közhasznú Egyesület által alapított Primus Inter Pares-díjat március 22-én. A Táncsics Mihály Gimnázium öregdiákja számos elismerés birtokosa, a mostani azonban különösen közel áll a szívéhez.

Nem mindennapi társaság gyűlt össze a gimnáziumban a díjátadó délutánján. Blahó János igazgató szavaival élve feleslegessé vált a világítás, mert az elme fénye beragyogta az aulát.

Akadémikusok mellett korábbi díjazottak, a város vezetői, a gimnázium tanárai, diákjai hallgatták a méltató szavakat, majd tapsolták meg Hargittai Istvánt, akinek arcképe szintén illusztris körbe került.

Az idei első díjazott rendkívül sokoldalú, és színes egyéniség. Amint Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte: példakép a jelen és a jövő diákjainak, büszkeség az alma maternek.
– Megkérdőjelezhetetlen, hogy Hargittai Istvánnak helye van a Primus-díjasok között. Határon innen és túl elismert szaktekintély, nagyszerű kutató, a 20. századi magyar tudósok fáradhatatlan krónikása, a tudományos világ meghatározó személyisége. Elismerései és eredményei bizonyítják: töretlen lelkesedéssel jár a számára kijelölt úton – fogalmazott a városvezető.

Hargittai István lett az idei első Primus-díjazott (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, örömteli, hogy szűkös a hely, amelyre a díjazottak arcképe kerül, hiszen ez azt jelenti, kiapadhatatlan az elismerésre méltó egykori táncsicsosok sora. Rájuk utalt laudációjában Fülöp Ferenc akadémikus, egyetemi tanár, aki úgy véli, az az intézmény, amely ennyire megbecsüli egykori diákjait, a mostaniakat sem hanyagolja el.

Hargittai professzorról szólva elmondta, kutatásai során nemzetközi hírnévre tett szert, továbbfejlesztett molekulamodelljét az egész világon oktatják, a szimmetriaelvek alkalmazásában ugyancsak nemzetközi szaktekintély.
– Megalakította és 30 éve szerkeszti a Structure and chemistry című folyóiratot, feleségével együtt közel száz könyvet írtak, ami hihetetlen termékenységre vall – emelte ki.

Ezt a sikeres életpályát jutalmazta a Primus-díjjal a Vinculum Közhasznú Egyesület.
– A mai időpont nagyon komoly alkudozás eredménye – avatott be mosolyogva Blahó János. – A professzor ugyanis nyugodtan mondhatom, hogy kozmopolita. Repked a világban, előadásokat tart, egyetemi katedrán és akadémián dolgozik. Mi a Táncsics 85 éves jubileumi ünnepségsorozata keretében szerettük volna átadni neki, de jövő héten már újfent nem lesz itthon – részletezte az egyeztetés folyamatát az egyesület elnöke.

A professzor különleges elismerésként mesélt díjáról (Fotó: Rosta Tibor)

A díj értékéből mit sem vont le ez a néhány nap Hargittai István számára, aki rendkívül különlegesnek érzi az elismerést.
–Valóban figyelmet fordítottak azok felkutatására, akik ide jártak, nem lehet azt mondani, hogy szerencsejáték alapon, vagy összeköttetések folytán kap díjat valaki. Ezért is akkora a rangja, és jó érzés, hogy ezúttal nekem ítélték – összegzett a Széchenyi-díjas akadémikus.

Mint elmondta, jó szívvel gondol vissza egykori iskolájára.
– Vannak osztálytársak, akikkel ma is tartom a kapcsolatot, örömmel emlékszem vissza az együtt töltött évekre, a tanárok közül Wiegand Richárdra, aki világhírű matematikus lett, Kazár Józsefre, akinek a magyarázataira még az egyetemen is emlékeztem – sorolta Hargittai István.

Arcképe több mint húsz másik mellé került a dicsőségfalra, amelyen például Kovács Gábor bankár, Körmendi János tanár és Koszorús Oszkár helytörténész is helyet kapott korábban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.