- hirdetés -

Tovább nőtt tegnap óta Békés megyében a belvízzel elöntött terület, egy szakaszon már harmadfokú készültség van érvényben.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) közleménye szerint hétfőn még 11 ezer hektárnyi volt az elöntött terület nagysága, azóta viszont már a 14 ezer hektárt is meghaladta. Ebből ötezer hektár teszi ki a vetést, 3500 a szántót, 3600 a rétet és legelőt, míg 1600 hektárnyi az egyéb terület.

Három belvízvédelmi szakaszon van elsőfokú készültség, haton másodfokú, a Réhelyi szakaszon pedig már harmadfokú készültség van érvényben. A belvízi védekezésben kedden 168 ember vett részt.

Egy szakaszon már harmadfokú a belvízvédelmi készültség (Fotó: Rosta Tibor)

Az árvízhelyzetről szólva pedig a következő tudnivalók érkeztek: az elmúlt 24 órában a Berettyó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán elsőfokú készültségi szint feletti vízállások alakultak ki. Szerdán a Fekete- és Fehér-Körös torkolati szakaszán, a Kettős-Körös felső-, valamint a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán várható tetőzés. A Hármas-Körösnél gyenge áradás is elképzelhető, a tetőzési értékek az elsőfokú készültségi szint körül várhatóak.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság információi szerint Orosházán és környékén idáig nem volt szükség belvízvédelmi készültség elrendelésére.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.