- hirdetés -

Szakmai tudás, segítőkészség, és az elmaradhatatlan mosoly. Mindhárom Herczegfalviné Abonyi Etelka sajátja. Legfontosabb számára, hogy a patikába betérők elégedetten távozzanak.

Kicsi gyermekkorától a gyógyszerészet volt az álma, már nagyszülei udvarán is patikásat játszott. A lelkesedés mit sem változott az elmúlt évtizedek alatt, ma is szívügye a Fehér Kígyó Gyógyszertár, amely a napokban ünnepelte 26. születésnapját, és amelyet pontosan ennyi ideje irányít sikerrel.
– 1990 őszén vásároltuk meg a telket, gyógyszertár létesítésére 1991. februárjának végén kaptuk meg az elvi engedélyt, egy évvel később, március 12-én pedig megnyitottuk a felépült patikát – idézi fel a korántsem zökkenőmentes kezdeteket.

Első magángyógyszerészként vágott bele a vállalkozásba Orosházán, így a mára kitaposott ösvény sok tekintetben az ő munkájának eredménye.
– Úttörő kezdeményezés volt akkoriban belefogni egy ilyenbe, és nem is nézték jó szemmel. A megyében az enyém volt a harmadik magánpatika, de országosan is az első ötven között szerepel a Fehér Kígyó – emeli ki, és látszik rajta, hogy soha nem bánta meg a döntését.

Az elnevezés sem véletlen: korábban ugyanezen a néven már üzemelt egy gyógyszertár ebben a városrészben, a nyitáskor még sok idős beteg emlékezett a régi Fehér Kígyóra, sőt az első munkatársak között volt egy nyugdíjas gyógyszerésznő, aki ott kezdte a pályáját.
– Hamarosan kiderült, hogy jól mértem be a patikát. Azóta többször felmerült az átalakítás gondolata, hívtam is szakembereket, de mindig az derült ki, hogy méretileg és elosztás tekintetében is megfelel, így maradt az eredeti elgondolás, az, amit nap, mint nap látnak a hozzánk betérők – avat be.

Gyógyszertár, orvosi központ, üzletház

Az épületben kialakított rendelők száma azonban rövidesen kevésnek bizonyult, hiszen egyre több doktor kezdett magánorvosként is praktizálni.
– Kitaláltam, hogy a felettünk lévő, emeleti szinten alakítsunk ki helyiségeket számukra, olyan 10-12 orvos kezdett nálunk rendelni. Közben azt terveztem, hogy a mellettünk lévő telken gyógyszer nagykereskedést nyitok, de egy autóbaleset más irányba terelt, és inkább orvosi központ mellett döntöttem. Az 1995-ös nyitás után hirdetni sem kellett, jöttek az orvosok, és a mai napig úgymond teltházzal megy – beszél a fejlesztésekről hozzátéve, hogy nem állt meg itt, mert egy jogszabályváltozás miatt a parfümöket ki kellett vinni a gyógyszertárból. – Egy parfüméria építését határoztam el, ebből nőtte ki magát az üzletház 1999-ben, amely végül számos jó hangulatú, és hasznos gyógyszerészeti konferenciának, illetve továbbképzésnek adott helyet. Emlékszem, még az első laparoszkópos műtétet is bemutatták nálunk – mesél némi nosztalgiával Babi, ahogyan sokan szólítják.

Első magángyógyszerészként vágott bele a vállalkozásba Orosházán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A patika is a kezdetektől stabilan működött, folyamatosan nőtt a forgalom még az 1995-ös privatizáció után is. Az első komolyabb próbatétel a 2005-ös liberalizáció volt.
– Bárki, bárhol kialakíthatott gyógyszertárat, és nyitottak is sorra. A régiek közül akkor ment tönkre a rákóczitelepi és a Táncsics utcai. Nálunk úgy csapódott le, hogy addig azt gondoltam, a fiaimmal együtt üzemeltetjük majd a Kígyót, és eltart mindhármunkat – mondja a tizenhárom évvel ezelőtti eseményekről.

Nem így lett. Fiai azóta saját patikát működtetnek Csongrádon, illetve Szegeden. Utóbbi városban – ahogyan Orosházán is – számos jótékonysági kezdeményezés aktív részesei, legutóbb például egy mozgássérült gyerekeknek szánt játszótér építését támogatták. A tennivaló tehát semmivel sem kevesebb, mint negyed évszázada, Abonyi Etelka pedig épp olyan fáradhatatlanul szervez, segít és irányít, mint 25 éve.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.