- hirdetés -

A Jobbik Magyarországért Mozgalom választási programját ismertette Vona Gábor, a párt miniszterelnök-jelöltje utcafórum keretében az orosházi Kossuth szobornál, március 13-án. A pártelnök az elvándorlás megállításáról, az egészségügy helyzetéről és a korrupció felszámolásáról beszélt a nagyjából 150 megjelent szimpatizáns előtt.

A fórumon dr. Szabó Ervin, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje köszöntötte a megjelenteket, majd átadta a szót Vona Gábornak, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének. A pártelnök elmondta, az emberek ne higgyenek el mindent, ami róla és a pártjáról megjelenik a sajtóban. A köszöntőjében még azt is hozzátette: ők az egyetlen párt, akik valóban személyesen beszélnek az emberekkel és meghallgatják javaslataikat, igényeiket.

Vona Gábor beszédében utalt a migráció problémáira, ahol szót ejtett a bevándorlás és kivándorlás kérdéseiről. A miniszterelnök-jelölt szerint a kivándorlás súlyos problémát jelent Magyarországon, amelynek legfőbb oka a bérkülönbségekben leledzik. Szót emelt továbbá a fiatalok megsegítése mellett: mint mondta, ma önálló erőből, a szülők támogatása nélkül egy fiatal házaspár nem tud ingatlant vásárolni. Ezzel kapcsolatban kifejtette, egy új bérlakás-rendszert kell létrehozni. A Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) viszont jónak találja, amit pártjai is támogatott. A bevándorlással kapcsolatban elmondta, a kerítést nem bontanák le, sőt önálló határőrséget állítanának fel.

Új bérlakásokat építenének (Fotó: Rosta Tibor)

Vona Gábor az egészségügy problémáira is rávilágított, hiszen a háziorvosi rendszer pár éven belül összeomolhat. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint ennek megakadályozásához 250-300 új háziorvosra lenne szükség évente. Az egészségügy mellett az oktatás reformjának szükségességét is hangoztatta, amivel kapcsolatban kifejtette, párbeszédre van szükség a pedagógusokkal.

A Jobbik elnöke a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban világossá tette: a férfiakat is megilleti a 40 évnyi munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetősége. A nyugdíjemelést pedig arányosan kell végrehajtani, ugyanis nem igazságos, hogy aki 50 ezer forintos nyugdíjban részesül, annak ugyanakkora mértékű nyugdíjemelés jár, mint azoknak, akik több száz ezer forintos nyugdíjat kapnak.

Az utcafórum befejeztével Vona Gábor virágot helyezett el a Kossuth szobornál (Fotó: Rosta Tibor)

A korrupció felszámolásával kapcsolatban hangsúlyozta: kormányra kerülésük esetén új legfőbb ügyészt neveznének ki, román mintára korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, eltörölnék a mentelmi jogot és az elévülési időt, vagyonosodási vizsgálatot indítanának a képviselők ellen, valamint feloldanák a titkosításokat.

A miniszterelnök-jelölti beszéd befejeztével a közönség soraiból érkeztek kérdések. Egy szimpatizáns arra kérte Vona Gábort, hogy építsenek új börtönöket. Többen érdeklődtek a gyermekeket egyedül nevelő édesanyák támogatási rendszeréről. Felmerült olyan kérdés is, hogy milyen gyárakat építenének a térségben, hiszen erről is szót ejtett beszédében. Érkezett kérdés koordinált jelöltállításról. Ezzel kapcsolatban Vona Gábor kifejtette választási koordinációban nem gondolkoznak, azonban győzelmük esetén az LMP-vel tárgyalnának kormányalakításról. Egy fiatalember dr. Szabó Ervinhez intézett kérdésében arra szeretett volna választ kapni, hogy milyen elképzelései vannak a megválasztása esetén a térség felzárkóztatására. A választókerület országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a Jobbik orosházi irodájában választ kaphat kérdéseire a programról.

Rendőri intézkedéssel kezdődött a rendezvény (Fotó: Rosta Tibor)

A rendezvény nem volt mentes az atrocitásoktól sem: a fórum kezdetén két ember jelent meg fejkendőben, csadorra hasonlító öltözékben. Felállítottak egy kisebb paravánt, amelyre az „Imaszőnyeg kapható” szöveget írták. A rendőrség azonnal közbelépett és elvezették a rendbontókat.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.