- hirdetés -

Ha az egyéni vállalkozó nem tartozik az ÁFA hatálya alá, akkor lakossági bankszámlát is nyithat, nem szükséges céges számlán lebonyolítania pénzügyeit.

Nem mindig kötelező vállalkozók számára céges bankszámlát nyitni. A jogszabály szerint ÁFA fizetésére kötelezett egyéni vállalkozó és ÁFA fizetésére kötelezett magánszemély esetében kötelező megnyitni a céges bankszámlát, valamint a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságok esetében. Ilyenek a betéti társaság, a korlátolt felelősségű társaság, a közkereseti társaság vagy éppen a részvénytársaság.

Nem mindig kötelező egyéni vállalkozók számára céges bankszámlát nyitni (Fotó: 123 RF)

A lakossági számla pedig nemcsak olcsóbb a vállalkozók számára, mint a céges bankszámla, de a megnyitása is jóval egyszerűbb, hiszen vállalkozói dokumentumok egyáltalán nem szükségesek hozzá, elég a személyi igazolvány és a lakcímkártya. Ennek az esetnek azonban megvan a hátránya, hiszen azt a tényezőt is figyelembe kell venni, hogy ilyenkor nem lehet vállalkozói hitelt felvenni. Ellenkező esetben ugyanis keveredhet a céges és a magánforgalom, ráadásul a céges hitelhez céges bankszámla is kell, hiszen valószínűleg arról kellene törleszteni is a hitelt. A lakossági céges számlához pedig nem kérhető speciális céges szolgáltatás, mint például a bankkártya leolvasása.

Abban pedig, hogy a vállalkozó az ÁFA hatálya alá tartozik-e, tehát, választhatná-e a lakossági bankszámlát, érdemes könyvelő segítségét kérni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.