- hirdetés -

A helyi alapanyagokra építő, helyi termelők, vállalkozások piacra jutását segítő térségi fejlesztések a kormányzati célkitűzésekkel összhangban prioritást jelentenek Dél-Békésben – mondja Simonka György országgyűlési képviselő.

Hozzátette a megtermelt alapanyagok helyben történő feldolgozása pedig magas hozzáadott értéket jelent, a haszon helyben tartásával és új munkahelyek, jól fizető állások létrejöttével.
– A helyiek jogos igénye, hogy legyenek fedett terek, csarnokok, parkolók, tereprendezés – olyan fejlesztések, melyekkel szebbé és komfortosabbá tehetjük a piactereinket, a helyi termelők piacra jutását segítve, amellett, hogy a településképet is javítjuk.

Dél-Békés számos településén valósul meg helyi gazdaságfejlesztés piacok, vásárcsarnokok korszerűsítésével, kialakításával egyenként is több tíz-, százmillió forintból. A beruházások egy célt szolgálnak: segíteni a helyi termelőket a megye éléstárának számító Dél-Békésben, és egyben hozzájárulni ahhoz, hogy – a települések arculatát építve-szépítve – helyben termelt, biztonságos élelmiszerek kerüljenek a családok asztalaira. Egyben erősítve a piacon történő vásárlási kultúrát a helyi vásárlási lehetőségek komfortosabbá tételével.

A megtermelt anyagok helyben történő feldolgozása magas hozzáadott értékkel bír – fejtette ki Simonka György

A vidéknek van esélye, és emelt fővel készül a jövőre – erősítette meg Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (MAGOSZ) elnöke azon a gazdafórumon, melyet március 10-én, Nagyszénáson tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a helyi gazdakörrel közösen.
– Nagyon fontos, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyom, és minél erősebb legyen a bizalom. Jelenleg 270 termelői piac üzemel hazánkban, nagyon jelentős, hogy a térségben megtermelt áru itt hasznosuljon, helyben legyen fogyasztva. Természetesen vannak, akik exportra termelnek, számukra is teret kell biztosítanunk – emelte ki Jakab István.

A szombat esti nagyszénási fórumon dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke úgy fogalmazott, Dél-Békés a megye éléstára. Kiváló szakértelem és nagyszerű szorgalom jellemzi az itt élő gazdákat, akik kiemelkedő szintet töltenek be a termelésben, ehhez pedig magas képzettségű és elszántságú szakemberek társulnak. Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, Magyarország kitörési pontja a vidék, az agrárium, ezért is nagyon fontos, hogy itt, helyben találjuk meg jövőnket, mely legtöbbeknek a mezőgazdaságban rejlik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.