- hirdetés -

Sikerrel zárták a tavalyi DSD programot a résztvevő diákok a Táncsics Mihály Gimnáziumban. A januári vizsgán tizenöten felső-, ketten pedig középfokú német nyelvdiplomát szereztek.

A DSD – Deutsches Sprachdiplom Program, az intézmény kiemelt német nyelvi programja lassanként 25 éves múltra tekint vissza. Egy budapesti lektor kezdte bevonni a gimnáziumokat, így a Táncsicsot is ebbe a munkába 1994-ben.
– Négyen kapcsolódtunk be: Abonyi és Bánki tanár urak, Pirerné tanár nő és én – eleveníti fel az indulást Bartáné Király Irén. –Jó tagozatok voltak akkoriban, és jó nyolc évfolyamos gimnazista osztályok, mi pedig szerettünk volna valami pluszt, valami mást adni nekik.

Miért jó?

Ez olyannyira sikerült, hogy a DSD azóta is töretlenül népszerű, az eltelt évtizedek alatt több száz diák szerezte meg a közép vagy a felsőfokú nyelvdiplomát.
– Ezzel pedig mondhatni, kinyílt előttük a világ, sokan tanultak tovább vagy dolgoztak külföldön általa. Van olyan diákunk, hogy kiment ösztöndíjjal, és beírta, hogy van DSD felsője. Amikor meglátták az egyetemen, azonnal azt kérdezték tőle, hogy a nemzetközi csoport helyett nem akar-e inkább a németekkel együtt tanulni – szemléltette a nyelvdiploma erejét Bartáné Király Irén. – A nemzetközi nyelvvizsga ugyanis feljogosítja őket, hogy nyelvi előkészítő tanfolyam nélkül megkezdhessék tanulmányaikat a német, vagy az osztrák felsőoktatásban – egészítette ki Árusné Erős Krisztina hozzátéve, a diákok megkapják a továbbtanuláshoz szükséges pluszpontokat is, emellett nagy előnnyel indulnak a munka világában.

A frissen vizsgázott csapat és felkészítőik, Bartáné Király Irán (b) és Árusné Erős Krisztina (j) (Fotó: gimnázium)

Mostantól a Táncsics két lépcsős felkészítést biztosít a diákoknak, ugyanis a DSD II minősítés mellé megkapták a DSD I-et is.
– A DSD II-ben csak a végzős tanulóink tehettek vizsgát a 12. évfolyam befejezésekor. Mivel ezt hosszú időn keresztül sikerrel működtettük, megkaptuk a lehetőséget, hogy DSD I központtá váljunk. Ezáltal már a nyolcadikos diákok is vizsgázhatnak nálunk – ismertette az előrelépést Árusné Erdős Krisztina.

Maga a vizsga két lépcsős, a jelentkezők függetlenül attól, hogy milyen szintű diplomáért indulnak, ugyanazt az írásbeli és szóbeli feladatsort teljesítik. Elért eredményük alapján kapnak közép- vagy felsőfokú oklevelet.

– A magabiztosságot és a siker esélyét növeli, hogy itt vizsgáznak az iskolában, a felkészülés helyszínén, a megismert tanárok és egy német vizsgabiztos előtt. Az írásbelit november végén, december elején teszik le, a feladatlapokat Németországban javítják – osztotta meg a részleteket Árusné Erős Krisztina.

A felkészítés, illetve a vizsga ingyenes, és idén először az itthoni továbbtanuláshoz szükséges honosításért sem kell fizetni.
– Az eredményt azonban nem adják ingyen, sokat kell dolgozni érte – hangsúlyozza Bartáné Király Irén. – Ezek az órák nincsenek az órakeretben, a gyerekek délután járnak be hetente kétszer. Magára a vizsgára 12. évfolyam első félévében kezdjük meg a felkészülést, és egész júniusban, valamint augusztus 10-e után is a segítségükre vagyunk napi két órában, ha gyakorolni szeretnének vagy kérdésük van – részletezi.

Felkészül: a pedagógus

A szóbeli vizsga eltér a hagyományostól, projektet kell készíteni, és a németek elvárják, hogy az aktuális társadalmi, politikai, környezetvédelmi, tudományos eseményekkel is tisztában legyen a diákok. Ami a két felkészítő pedagógustól is plusz munkát igényel.
– Hosszú órákat töltünk azzal, hogy egy-egy foglalkozást megtervezzünk, a fogalmazásokat javítsuk, tájékozódjunk arról, mi történik éppen a világban vagy Magyarországon. Ezen kívül minden évben továbbképzésre járunk, amit a német állam is fontosnak tart – mondja Erős Krisztina. – Rendkívül nyitottnak kell lenni mindenfajta ismeretre, legyen az biológiai, politikai, gazdasági vagy környezetvédelmi, de akár pszichológiai, hogy a diákok projektmunkáit képesek legyünk támogatni – egészítette ki Bartáné Király Irén.

A következő DSD program hamarosan indul, a pedagógusok és az iskolavezetés is abban bízik, hogy mind a végzős középiskolások, mind a kisgimnazisták közül lesznek jelentkezők.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.