- hirdetés -

Március tizenötödike, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepe közeledtével, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakképző Iskolájában, közismertebb nevén a Mezgében hagyományosan megtartják a Kossuth-napot.

Bár az intézmény többször váltott nevet az idők folyamán – három éve pedig ismét felvette a Kossuth nevet – e hagyományhoz hű maradt. Ebben az évben március tizenegyedikén, szombaton a tanítás helyett érdekes programok vették át a főszerepet az iskolában.

Háromnegyed nyolc után ünnepélyes megnyitóval, ezen belül az intézmény névadója, Kossuth Lajos szobrának megkoszorúzásával kezdődött a diákok, tanárok számára egyaránt sok élményt kínáló nap.

A korhű öltözetű „Kossuth Lajos” és hitvese társaságában zajlott a városi sétakocsizás (klikk a képre) Fotó: Pirer Kata

A megnyitó után a diákok gőzerővel álltak neki a pontszerzésnek, hisz ez a nap egyben osztályok közötti vetélkedés is volt. Sokan álltak neki az online teszteket kitölteni, mások a tornaterem felé vették az irányt, ahol kosárlabdás hárompontos- és büntetődobó verseny, kézilabdás célba dobás, illetve focival dekázó és célba lövő versenyek zajlottak.

Megint mások inkább a friss levegőt és a városi sétakocsikázást választották a korhű ruhába öltözött „Kossuth Lajos” és hitvese társaságában.

Sok diáknak okozott felhőtlen perceket (volt akinek egy-egy tárgy fejtörést is) és rendkívül népszerű volt az emeleten négy tanteremben berendezett időutazó kiállítás, melynek segítségével a tanulók visszarepülhettek az 1960-as, 70-es, 80-as, 90-es évek világába. Egy-egy teremben egy-egy évtized jellemző használati tárgyai fogadták a kíváncsiakat. Rádiók, magnók, lemezjátszók, könyvek, akkoriban használatos pénzek és még sok-sok a korra jellemző fotó, tárgy.

A ’70-es évek relikviái, ez esetben könyvei is nagy érdeklődésnek örvendtek (klikk a képre) Fotó: Pirer Kata

– Minden évben nagy érdeklődés övezi a Kossuth-napot, nagyon kedvelik a diákok, és lelkesen vesznek részt a programokban, versenyekben, és nem csak a győztes osztálynak felajánlott pizzázás miatt. Aki nem becsüli a múltját annak jövője sincs. Bízom abban, hogy sikerült a mai napra egy kis szemléletformáló, tanulságos rendezvényt összehozni a kollégákkal a gyerekek számára – mondja az ünnepi eseménysorozatról Gajdács Tibor, az intézmény igazgatója.

Reméljük, hogy az érdeklődő újságíróhoz hasonlóan a tanulóknak is kellemesen telt a nap és nem csak azért, mert az iskola naptárában tanítás mentes munkanapként szerepel.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.