- hirdetés -

Gyermekjogokról szóló rendezvényt tartott március 9-én a Petőfi Művelődési Központban az UNICEF Magyarország. Az eseményre a város elnyert pályázatának köszönhetően került sor.

Sikeres pályázatának köszönhetően tavaly óta Orosháza is Gyermekbarát Településnek mondhatja magát. Ennek apropójából március 9-én az UNICEF Magyarország tartott rendezvényt a Művelődési Központba látogató elsősorban gyermekellátásban dolgozó vendégeinek a intézmény Zomba-termében.

– Az UNICEF Magyarország 2015 óta írja ki minden évben a Gyermekbarát Település nevű pályázatát. Ide lényegében mindenhonnan, akár falvakból, akár városokból érkezhetnek pályázatok. Tavaly harmadmagával Orosháza is a nyertesek közé tartozott, ez volt most a látogatás apropója. Az esemény a város által nyert díj része, célja a város gyermekellátásában dolgozóknak a gyermekjogi képzés megvalósítása – nyilatkozta Kovács Anna Sára, az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkatársa.

Főleg a város gyermekellátásában dolgozók voltak a rendezvény vendégei (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A köszöntő beszédet Bojtor István, Orosháza alpolgármestere mondta el. Kiemelte, hogy sok fiatal életében nem adottak a kedvező feltételek és hiányzik a gondoskodás és a szeretet. Hozzátette, büszkék rá, hogy Orosházán kiemelten figyelnek a fiatalokra, támogatják elképzeléseiket és jól működik a gyerekeket ellátó rendszer. Ennek eredménye, hogy a város kiérdemelte a Gyermekbarát Település címet.

A rendezvény a köszöntőt és a részletes ismerkedést követően előadásokkal folytatódott. Először a gyermekjogok kialakulását, elsősorban a gyermekek részvételi jogait mutatták be a rendezvény vendégeinek., majd az UNICEF Magyarország hazai programjaival ismertették meg a résztvevőket, valamint a szervezet által nyújtott lehetőségekkel, amikhez csatlakozhatnak.

A négyórás programot végül interaktív, játékos tréningfeladatokkal és közös beszélgetéssel zárták, ahol megkérdezték a vendégeket, milyennek látják Orosházát, mik azok, amik szerintük gyermekbarát módon működnek és mik azok, amin esetleg változtatnának. Ezt pedig egyfajta ajánlásként tudják majd átnyújtani az önkormányzatnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.