- hirdetés -

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a Linamar Hungary Zrt. és Orosháza közösen valósítanak meg egy régóta fennálló igényt. Az SZTE Mérnöki Kara gépészmérnök képzést indít Orosházán, melynek célja, hogy helyben is minőségi oktatásban részesüljenek a hallgatók.

Egy bemutatóra invitálta a városvezetés több orosházi cég és intézmény vezetőjét, hogy elsők között értesüljenek a város, az SZTE és a Linamar Hungary Zrt. közös projektjeként létrejövő mérnöki képzésről. Ezzel a lehetőséggel újabb távlatok nyílnak Orosháza és a térség életében. A jelenlévő vezetőknek Bíró István, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának dékánja vázolta a jövő évben megvalósuló közösségi felsőoktatási képzési központ (KFKK) terveit.

Kiemelte, hogy igény van a helyben történő minőségi képzés megvalósítására.
– A Linamar Hungary Zrt. bázisán kívánjuk a gépészmérnöki képzést elindítani, amely mindenki számára nyitott lenne. Előreláthatólag 2019 februárjában, legkésőbb jövő év szeptemberétől indítanánk az oktatást, ez attól is függ, hogy az adminisztrációs eljárás mennyi időt vesz igénybe. Mindenesetre úgy gondoljuk, hogy a város számára is fontos, hogy legyen Orosházán műszaki mérnöki képzés. Egyelőre úgy tűnik, hogy a vállalati partnerek is nyitottak és érdeklődéssel fordulnak a megvalósuló oktatás iránt – mondta lapunknak a dékán.

Bíró István, vázolta a képzés terveit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hely kiválasztása nem véletlen, hiszen Orosháza kiemelkedő ipari hátérrel rendelkezik, ebből a szempontból nevezhető a megye legiparosodottabb városának is.
Dávid Zoltán polgármester rendkívül fontosnak nevezte a városban végbemenő oktatási fejlődést.
– Az Orosházán megalakuló közösségi felsőoktatási képzési központ hatalmas előrelépés a városnak. Nem csak a Linamar alkalmazottjai, kollégái vehetik igénybe az oktatást, hanem mások is. Így helyiek, sőt bárki, aki érdeklődik, nyugodtan jelentkezhet, hiszen a felvi.hu-n is megjelenik a képzés, melyre államilag támogatottan lehet jelentkezést benyújtani. Ennek a megvalósulásával nem kell Szegedre, vagy az ország bármely nagyvárosába utazni, hogy megfelelő oktatásban és képzésben részesüljenek az orosháziak és a térségben élők – nyilatkozta a város első embere. 

A jövő évben induló felsőoktatási képzés levelező szakon valósul meg, hét féléves, szemeszterenként átlagosan 150 kontakt órát tartalmaz. A jelentkezéshez 280 pont megszerzése szükséges.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.