- hirdetés -

Az orosházi székhelyű Kodolányi János Főiskola, és a Békés Megyei Kormányhivatal képviselői együttműködési megállapodást írtak alá március 1-jén. A megállapodás aláírásával újabb lehetőség nyílik az orosházi felsőoktatásban.

Már több mint egy éve, hogy a Kodolányi János Főiskolának székhelye Székesfehérvárról Orosházára települt át. Az itt eltöltött időszakban változások és fejlesztések sorozata ment végbe az oktatási intézmény életében. Március 1-jén pedig újabb lehetőség nyílt a Kodolányi főiskola számára.

A Békés Megyei Kormányhivatallal egy kölcsönös együttműködési megállapodást kötött az intézmény. Dr. Szabó Péter rektor elmondta, a Kodolányi János Főiskola az ország első olyan felsőoktatási intézménye, amely kooperatív modellben dolgozik.
–Ahhoz, hogy küldetésünket teljesíteni tudjuk partnerek szükségesek. Magába az oktatási programba is beépítjük a partnerek tudását. Örülök annak, hogy a kormányhivatallal szinte az elsőként együtt tudtunk működni. Most is arra szerződtünk, hogy sokat dolgozzunk együtt, és hasznos munkát végezzünk együtt – mondta a rektor.

A kormányhivatal számára fontos az együttműködés a megye felsőoktatási intézményeivel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, a nyitott hivatal elvét követve, a kormányhivatal célkitűzésének tekinti, hogy párbeszédet tudjon folytatni a megyében élőkkel, munkavállalókkal, munkaadókkal és intézményekkel.
– Abban hiszünk, és úgy végezzük tevékenységünket, hogy az említett lakosokkal, intézményekkel folytatott egyeztetés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy együtt, egy cél elérése érdekében tudjunk munkálkodni. Az együttműködési megállapodásoknak ezentúl fontos célja, hogy minden egyes szervezet, jelenesetben a Kodolányi János Főiskola és a kormányhivatal ismerje a tevékenységi köröket, megnézzük azt, hogy kinek milyen feladata, küldetése és elképzelése van. Fontos tudnunk, hogy az itt végzendőknek milyen elvárásaik vannak munkavállalói oldalról, vagy akár felsőoktatási oldalról is. Ezért az együttműködésekben lehetőségünk van, hogy ezeket összehangoljuk, és hosszútávon nem csak a két szervezet működését, hanem Békés megye boldogulását is tudjuk ezáltal segíteni – nyilatkozta dr. Rákóczi Attila.

Orosháza nyitott az oktatás fejlesztésére (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A város vezetése kiemelten fontosnak tekinti az oktatás fejlesztését. Dávid Zoltán polgármester örömét fejezte ki, hogy megvalósult az együttműködés a két intézmény között.
– Orosházának nagyon fontos, hogy az oktatás fejlesztésével, erősítésével a fiatalok helyben maradjanak, ne kelljen más városban továbbtanulniuk, és számításaikat helyben is megtalálják. Úgy gondolom, hogy lakhatás és munkahelyek teremtésével megállítható az elvándorlás, és sokaknak nem kell elhagyni családjukat, hogy esetleg külföldön vállaljanak munkát. Orosháza teljesen nyitott az efféle együttműködési szerződések támogatására – mondta a polgármester.  

A megállapodással Orosháza egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy egyetemi várossá váljon. A Kodolányi főiskola duális képzésével magasabb színvonalon képes oktatni. A képzés folyamatos fejlesztésével a városban és környezetében élő fiatalok helyben tartása a cél.

Simonka György országgyűlési képviselő az OrosCafénak azt nyilatkozta, az oktatás fejlesztésével a fiatalok megtapasztalhatják, hogy van értelme itt maradni, van értelme visszatérni Orosházára és a térségbe.
–Úgy gondolom, Orosháza egyetemi várossá válásával nem csak a helyi fiatalok, de a környező megyékből, vagy akár az országhatáron túlról érkezők is megtalálhatják számításaikat. Célunk, hogy kollégiumokat és inkubátorházakat építsünk, valamint új szakokat indítsunk. Ezzel kívánjuk megtartani a helyi fiatalságot, a lakosságot. Továbbá célunk még az is, hogy jól fizető munkahelyek létesüljenek nem csak Orosházán, hanem Dél-Békésben egyaránt. Ezek azonban nem fognak megvalósulni, csak akkor, ha a tudományt idehozzuk a városba. Mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy Orosháza egyetemi várossá váljon– mondta az országgyűlési képviselő.

A Kodolányi János Főiskola és a Kormányhivatal megállapodásával újabb szintre lépett a helyi felsőfokú képzés, a közreműködés pedig hozzájárul a térség folyamatos fejlődéséhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.