- hirdetés -

A legújabb technológiával, teljesen új kemencét épít az orosházi Öblösüveggyár. Február 11-én álltak le a gyártással, lebontották a 2003 óta folyamatosan üzemelő kemencét, de még rengeteg a tennivaló.

Sajtótájékoztatót tartott az Öblösüveggyár február 28-án. Az összejövetel témája a február 11-i leállás és az új kemence beruházás ismertetése volt.

– Február 11-én kezdődtek ezek a munkálatok és várhatóan 80-85 napig tartanak. A gyártás erre az időre leáll, az operátorokat a formázási területről a karbantartási területre irányítjuk át, hiszen jó lehetőség a dolgozóknak, hogy a gépekkel a karbantartási oldalról is megismerkedjenek. A mérnökök az ország csoportban lévő olasz gyárakban bővítik szakmai tudásukat – tájékoztatta az Oroscafe-t Ördögné Papdi Zsuzsanna, az üveggyár humánerőforrás és kommunikációs vezetője.

Renato Freschi (b) ismertette a leállás részleteit (Fotó: Rosta Tibor)

A projekt részleteit a gyár cégvezetője, Renato Freschi ismertette. Mint kiderült, nagyjából 12-15 évente kell újjáépíteni a kemencéket és rövid időre megállítani az üveggyártást. Idén 20 millió eurót fektetnek a munkálatokba. Teljesen új kemencét építenek, a legújabb technológiával, ami még tovább csökkenti a szennyezőanyagok kibocsátását és a tervek szerint a legminimálisabb energiafelhasználással fog működni. A munkálatokba mintegy 150-200 külső vállalkozott vontak be. Ebben az időszakban nem tudnak gyártani, de erről vevőiket, a Magyar Konzervipari Szövetséget és az Agrárkamarát is előre tájékoztatták.

A munkavállalókat a leállások alatt is folyamatosan foglalkoztatják. Egy részük a külső vállalkozókkal együtt dolgozik, sokan pedig a karbantartási területen. Vannak, akik a szabadságukat töltik, valamint a helyi, kihelyezett illetve az ország csoportban lévő olasz gyárakban szervezett gyakorlati oktatásokon vesznek részt, ahol az új technológia alkalmazását már élesben is láthatják és el tudják sajátítani.

A részletes tájékoztatás után Fekete Péter, gyárigazgató vezette körbe az érdeklődőket, megmutatva a munkálatok jelenlegi állását és a jövőbeni kemence alapját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.