- hirdetés -

Ismét közgyűlést tartott a mintegy másfél éve alakult Dél-Békés Jövőjéért Szövetség. Az ülésen áttekintették az elvégzett munkát, elsősorban a Calendula Kártyára és népkonyha felállítására vonatkozóan.

A térség komplex fejlesztéséért létrejött összefogás közgyűlése legutóbb január közepén ülésezett. Az akkorihoz hasonlóan most is szóba került fő célkitűzésük: a fiatalok itthon tartása.

Ennek érdekében dolgoztak az elmúlt másfél évben. Sikerült is több milliárd forintot lehatárolni Dél-Békés fejlesztésére, a települések óvodáinak, iskoláinak felújítására, kerékpárutak építésére, ipari, gazdasági területek bővítésére.
– A lakossághoz azonban csak közvetett formában tudtunk eljutni, ezért határoztunk igényfelmérés elindítása mellett a legutóbbi közgyűlésünkön – fejtette ki Simonka György, a szövetség elnöke. – Azért, hogy kiderítsük, mit tehetünk közvetlenül a lakosságért, mit tudnak a munkánkról, mit javasolnak nekünk, a kollégáim kérdőívekkel járják a településeket – indokolt.

Zárt ülést követően kezdődött az elvégzett munka, és a jövőbeni tervek áttekintését célzó közgyűlés (Fotó: Rosta Tibor)

Úgy véli, két fontos eredménnyel máris elérték a dél-békésieket: az egyik a hamarosan debütáló Calendula Kártya, amely kedvezményeket biztosít majd az itt élőknek. A tervek szerint például olcsóbban vehetnek részt rendezvényeken vagy olcsóbban tankolhatnak.
– Erre most minden esélyünk megvan, mert már több száz vállalkozó jelentkezett, így lehetőség nyílt rá, hogy egy 5-20 ezer forint közötti MasterCard bankkártyát adjunk mindenkinek – emelte ki az elnök.

Emellett szó esett a rászorulókat támogató, és több nagyvárosban már működő népkonyha bevezetéséről.
– Több mint húsz polgármester állt az ötlet mellé, aminek köszönhetően elérhetjük, hogy a rászorulók az év minden egyes napján ingyenesen kapjanak egy adag ételt – mondta el Simonka György.

Hozzátette, Orosházán már megkezdődött a konyha kialakítása, de a térség más településein is hamarosan elindulnak a munkálatok. A működtetés anyagi hátterét az egyházak biztosítják majd.

A kezdeményezéshez Medgyesegyháza is csatlakozott, amelynek polgármestere, Nagy Béla példanélkülinek nevezte a szövetségben kialakult összefogást.
– Külön munkacsoportok dolgoztak azon az elmúlt másfél évben, hogy az élet minden terültén előrelépés történjen. Ilyenek az elvándorlás csökkentése, a fiatalok itthon tartása, az elöregedés mérséklése, a munkahelyteremtés, az oktatás segítése – részletezte az elvégzett munkát, amelynek egyik legkézzelfoghatóbb, és bárki számára hozzáférhető eredménye szerinte a Calendula Kártya. – Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani. Úgy vélem, nincs Dél-Békésben olyan polgár, legyen az idős, fiatal, gyermek vagy felnőtt, vállalkozó vagy magánszemély, aki ne látná ennek a kártyának az előnyeit. Akár még közüzemi díjak kifizetésére is alkalmas lesz – hangsúlyozta Nagy Béla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.