- hirdetés -

Tizennyolc évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a kutyákkal, tudását nyolc éve osztja meg másokkal is. Nagyon fontos számára, hogy önmagát mindig fejlessze, és a lehető leghatékonyabban segítsen az embereknek felelős kutyatartókká válni. Demkó Attilával beszélgettünk.

Nem látni hirdetést, ami az Orosházi Kutyaiskolát reklámozza, mégis sokan ismerik nevét Orosházán és környékén. Emellett családi vállalkozásukban is vezető szerepet tölt be. Demkó Attila orosházi születésű, itt töltötte gyermekkorát is. Fiatalon megismerkedett a művészettel Ilovszky Béláné festőművész dédunokájaként.
– Néhány jobb rajzom készült csak, még kiskoromban, de tovább nem fejlesztettem tudásomat – kezdi mosolyogva.

Demkó Attila kutyájával, Dömével  (Fotó: Rosta Tibor)

Ilovszky Béláné festményeit többször kíséri útján különböző városokba, illetve segédkezik a kiállítással kapcsolatos munkákban. A család mindig is központi szerepet töltött be az életében. Iskoláit Orosházán végezte, előbb kitanulta a géplakatos szakmát, később leérettségizett. Családi vállalkozásuk, az Ilovszky Tüzép kapcsán tanult kereskedelmi vállalkozónak, és boltvezetőnek is.
– Iskoláim elvégzése után nem volt kérdés, hogy a vállalkozásban kezdek el dolgozni. Akkor még rakodómunkásként, ma már kereskedelmi vezetőként munkálkodom – mondja Attila.

Bogárzó, Békéscsaba, kutyaiskola

Tizennégy évesen kezdett el érdeklődni a kutyák iránt. Már ekkor szívesen tanította keverék németjuhász-belgajuhász kutyáját különböző gyakorlatokra, bár ekkor még csak játékból.
– 1999-ben találtam rá egy kutyaiskolára, amit Bogdán György vezetett. Ettől kezdve folyamatosan jártam kutyámmal Bogárzóra, ott szerettem meg a kutyázást – mesél a kezdetekről.
Nemcsak az orosházi kutyaiskolába, hanem Békéscsabára is átjárt tanulni. Később már ő maga is tanítani szeretett volna, ezért elvégzett egy kutyakiképző tanfolyamot.

Tíz évig tanulta, és saját bevallása szerint még most is tanulja ezt a szakmát. Az Orosházi Kutyaiskolát 2009-ben nyitotta meg. Különböző rendezvényekre is kapnak tanítványaival felkéréseket, melyekről szívesen mesél.
– Nagyon sok rendezvényen mutattuk már meg magunkat sikerrel, főleg iskolai programokon, falunapokon. Tapasztalataim szerint sokan kíváncsiak, és nagyon várják ezeket a bemutatókat – emeli ki Demkó Attila.

Tizennégy évesen kezdett el érdeklődni a kutyák iránt (Fotó: facebook)

Alázattal, és lelkiismeretesen végzi munkáját mind a családi vállalkozásban, mind pedig a kutyás szakmában. Fontosnak tartja, hogy mások véleményét is hallja, illetve, hogy mindezt beépítse tudásába. Szerény tanító, aki a pozitív megerősítést tartja legfontosabbnak.

Hozzáteszi, a kutyaiskolában a szocializációtól kezdve, a kiállításra való felkészítéshez, az egyszerű engedelmes gyakorlatok tanításához és a vizsgára való felkészítéshez is igyekszik segítséget nyújtani.
– Ha úgy vesszük, én nem is kutyát képzek, hanem a kutyák tulajdonosait próbálom megtanítani arra, hogyan bánjanak a kutyával, miként motiválják jól, mit tegyenek, ha rosszalkodik a kutya – hangsúlyozta lelkesen a tanító.

Demkó Attila német juhászok tenyésztésével is foglalkozik, melyhez elengedhetetlen a vizsga-, és kiállítási eredmény. Több kiállításon is nemzetközi első helyezést értek el kutyái, ami nagy büszkeség számára.

Miért a német juhász?

– Mindig is német juhászkutyánk volt otthon, és egyébként is tetszett ez a fajta a kiegyensúlyozottsága, és a jól képezhetősége miatt. Na meg a szépsége miatt – válaszol mosolyogva.

A kereskedelmi vezető főállása mellett, Demkó Attila igyekszik, minél több négylábúnak és kutyabarátnak, nem csak a kutyaiskolában, hanem magánházaknál, és az orosházi menhelyen is segíteni.
Elmondja, többek megkeresték, hogy segítsen biztatást adni olyan kutyáknak, akik félnek az emberektől, vagy a környezetüktől, a Szikhát menhelyen pedig tanácsot ad az önkénteseknek, hogyan forduljanak az ilyen kutyák felé.

 Ez hivatás számomra. (Fotó: facebook)

Mindemellett pedig családjára is igyekszik minél több időt szánni.
– Fiatal koromban szüleim támogattak és sokat segítettek is. Szerencsére most is megkapom ugyanezt páromtól, pedig a szabadidőkből veszem el az időt. Szívesen jön a kutyaiskolába, többször kilátogat velem az órákra. A kislányom pedig már most szereti a kutyákat fegyelmezni, de még nem volt szó róla hogy szeretne kutyát képezni. Talán majd később –  nevet Demkó Attila.

– Nekem az a motivációm nap mint nap, hogy ez egy hivatás számomra. Nagyon szeretek kutyák és emberek között lenni, tetszik, amikor látom, hogy annak, amit csinálok, megvan az eredménye. Fejlődik a kutya és gazdája is – mondja.

Zárásként az oktató annyit mond, boldoggá teszi, mikor mosolygós arccal mesélik neki az emberek, mennyire büszkék kutyájukra az elért eredményért.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.