- hirdetés -

Ünnepi képviselő-testületei ülés keretében írtak alá Gádoroson testvértelepülési együttműködési megállapodást a szerbiai Kishegyessel február 23-án. A két község kapcsolata több mint egy évtizedes múltra tekint vissza, ezt emelték új szintre a hivatalos dokumentummal.

A pénteki aláírást tavaly november végén már megelőzte egy hasonló Kishegyesen, az együttműködés azonban jóval hosszabb múltra tekint vissza. 2001-ben kezdődött, amikor Gádoros jelenlegi polgármestere, a kishegyesi származású Maronka Lajos diakónus megérkezett a településre.
– Szerettem volna a szülőfalummal továbbra is tartani a kapcsolatot, így alakult ki egy baráti társaság, amely meglátogatta a Kisbodogasszony-napi búcsúnkat, válaszul mi is felkerestük őket. Az évek alatt ez olyannyira kinőtte magát, hogy 2004-ben a szabadkai püspök is eljött hozzánk, 2007-ben pedig testvér-egyházközségi megállapodás született – részletezte a folyamat kezdetét Maronka Lajos.

Tavaly fogalmazódott meg a gondolat, hogy a baráti szálaknak hivatalos keretet adjanak. Az elképzelést mindkét község képviselő-testülete támogatta. A pénteki ünnepélyes aláírásra hétfős küldöttség érkezett Kishegyesről Marko Lazić polgármester és Szügyi István képviselő-testületi elnök vezetésével.

A megállapodás, ha nem is a kezdete, de mindenképpen előre mutató folytatása a két település kapcsolatának (Fotó: Rosta Tibor)

Utóbbi már többször járt Gádoroson, hivatalos minőségében és családilag egyaránt. Ezúttal is örömmel jött, képviselve a három falut összefogó szerbiai települést.
– Legnagyobb közülük Kishegyes, megközelítőleg ötezer lakossal, amelynek 90 százaléka magyar. A másik falunk Bácsfeketehegy. Ott a lakosság 60 százaléka magyar, a többiek például szerb, bosnyák vagy montenegrói nemzetiségűek. A kettő között található Szeghegy, ahol főleg montenegróiak és szerbek élnek – sorolta az adatokat Szügyi István hozzátéve, hogy a 181 négyzetkilométeren elterülő, mintegy 12 ezer lakosú község méretét és lélekszámát tekintve is a legkisebbek közé tartozik a Vajdaságban.

Kultúra, oktatás, gazdaság

A tervek szerint leghamarabb kulturális téren valósulhatnak meg közös programok Gádorossal, de a hitéleti mellett oktatási és gazdasági síkra is kiterjesztenék az együttműködést.
– Nem titkolt szándékunk, hogy közös gazdasági beruházásokat valósítsunk meg a jövőben, például határokon átnyúló uniós projektek segítségével – emelte ki Maronka Lajos. – A megállapodás véleményem szerint akkor lesz igazán gyümölcsöző, ha a gyerekeket is bevonjuk. A hivatalos küldöttségek látogatásai korántsem jelentenek olyan szoros kapcsot, mint amikor például az iskolásaink kezdenek majd barátkozni egymással – egészítette ki Szügyi István.

Az aláírást követően Marko Lazić polgármester akadozva bár, de magyarul köszönte meg a lehetőséget és üdvözölte a megállapodás létrejöttét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.