A rendezvénytéren dolgozott a szűrőbusz

A magyar lakosság népegészségügyi helyzetének javítását és a rosszindulatú daganatos megbetegedések számának visszaszorítását szolgálja a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat!“ program, melynek keretében érkezett a szűrőbusz pénteken városunkba.

Már a meghirdetett tizenegy órai nyitás előtt többen várakoztak a busz mellett, hogy éljenek az ingyenes szűrés nyújtotta lehetőséggel. Két fajta rákos megbetegedés szűrésére volt berendezve az a jármű, amely Orosházára jött. Festékes anyajegyszűréssel, méhnyakszűréssel, valamint tanácsadással álltak az orosháziak rendelkezésére.

Kilátogatott a térre és a várakozókkal beszélgetett városunk polgármestere, Dávid Zoltán is.

 – Azt szokták mondani, ha egészség van, minden van. Ezért nagy figyelmet fordítunk a kórházunkra és odafigyelünk arra is, hogy az emberek minél nagyobb számban vegyenek részt a szűrővizsgálatokon, hogy az esetleg felmerülő problémákat mihamarabb észrevegyék és kezelni tudják. Ha ez megtörténik, nem alakulnak ki később olyan bajok, melyek esetleg már visszafordíthatatlanok – tette hozzá a városvezető.

Dr. Kincses László szülész-nőgyógyász főorvos végezte a nőgyógyászati szűréseket a buszon. Kérdésünkre elmondta, hogy az olyan településeken, ahol a városokkal ellentétben nincs rendelőintézet, ott tud ez a nagyszerű kezdeményezés a leghasznosabb lenni.

Sokan várták a Főtéren a szűrőbuszt és vették igénybe az ingyenes szűrést (Fotó:Rosta Tibor)

 – A buszon levett citológiai mintát a kórbonctanra elküldjük, a vizsgálata ott történik. A vizsgálat eredményéről levélben értesítjük a pácienseket. Amennyiben valamilyen eltérés mutatkozik, a leletre azt is ráírjuk, mi a teendője a továbbiakban a betegnek – avat be a főorvos.

Kincses Lászlótól azt is megtudtuk, hogy a méhnyakrák (HPV) elleni védőoltásban részesült hölgyek számára is fontos, hogy kétévente jelentkezzenek be és vegyenek részt citológiai vizsgálaton, teljes biztonságot csak a kettő együtt nyújt.

Az Orosházát meglátogató szűrőbusz mellett egy másik, másfajta vizsgálatokra alkalmassá tett jármű, ugyancsak pénteken a megyeszékhelyen végezte munkáját.

Mint a járművek tavaly novemberi átadásakor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere elmondta, a szűrőbuszok üzemeltetésének alapvető célja és feladata, hogy az ország minden pontjára eljuttassák azon szűrővizsgálatokat, amelyek a daganatos megbetegedések közül a magyar lakosság körében leggyakrabban előfordulók felismerését elősegíti. Az idei év második felétől kétszer tíz, magyar gyártmányú szűrőbusz viszi el a megelőzés lehetőségét a legkisebb településekre is.Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás