- hirdetés -

Harminc éve, 1988-ban nyitotta meg kapuit a Gyermek- és Diákélelmezési Intézmény Orosházán. A kerek évforduló megünneplésére február 21-én gyűltek össze az Eötvös iskola melletti épületben a volt és a jelenlegi dolgozók, a beszállítók és a város képviselői.

Egy születésnap mindig jelentős esemény, nem csak egy ember, de egy intézmény életében is. Ezekkel a szavakkal nyitotta meg Urbánné Klapács Katalin diákélelmezési vezető a családias hangulatú ünnepséget, amelyet több apró meglepetéssel igyekeztek hangulatossá tenni.

Ilyen volt például a Vörösmarty és az Eötvös iskola diákjainak vidám, zenés, táncos előadása. Emellett a konyhán nap, mint nap felhasznált növényi alapanyagokat is bemutatták, valamint a jubileum alkalmából egy különleges, aranyszínű képkeret is várta a vendégeket.
– A meghívottak között vannak az aktív korú és a már nyugdíjas dolgozóink, a képviselő-testület tagjai, illetve a partnerintézmények vezetői, és a szállítói körből azon vállalkozások képviselői, akikkel a legszorosabb a kapcsolatunk – sorolta az érkezőket, akik látható jókedvvel üdvözölték egymást. – Azt hiszem, remek közösség épült nálunk az évtizedek alatt, és a baráti kapcsolatok a nyugdíjba vonulás után is megmaradtak, most pedig mindannyian örülnek a viszontlátásnak – fogalmazott az intézményvezető.

A vörösmartys diákok műsora alapozta meg a hangulatot (Fotó: Rosta Tibor)

Hozzátette, úgy véli, harminc éve egyszerűbb volt eleget tenni a működési követelményeknek, új volt az épület és a konyhatechnológia is.
– Kihívást leginkább az jelentett, hogy meg kellett főzni bizonyos adag ételt minden nap. Mostanra jóval nehezebbé vált a helyzet, mert időközben az infrastruktúra elavult, az elvárások azonban szaporodtak. Bonyolult és összetett feltételrendszernek kell megfelelnünk, szigorú előírások vonatkoznak az étkezési normákra, az elkészítési folyamatokra – emelte ki.

Legifjabból legidősebb

Ezzel Szeri István főszakács is egyetért, aki kezdetek óta a diákélelmezésnél dolgozik. Érkezésekor ő volt a legfiatalabb, most pedig a legidősebb munkatárs.
– Vegyesek az érzéseim: egyfelől örülök, hogy eljutottunk idáig, másrészt szomorú is vagyok kicsit, mivel eltelt harminc év. Sok szép emléket őrzök az egykori kollégákról, de a jelenlegi, megfiatalodott gárdával is szeretek együtt dolgozni.

Az utóbbi években velük igyekszik a lehető legjobbat kihozni az alapanyagokból.
– A régi, hagyományos étkezés, ami nagyszüleink korát jellemezte, ma már kevéssé elfogadott. A gyerekeknek több gyümölcsöt, több zöldséget kellene enniük, ami nekünk is feladja a leckét, mert válogatósak – utalt a napi kihívások közül az egyik legnagyobbra.

Fotókon is visszaköszönt az elmúlt harminc év (Fotó: Rosta Tibor)

Az intézmény azonban sikerrel veszi az akadályokat. Bojtor István alpolgármester szerint ezt mutatja harminc éves fennállása.
– Nem a falak, a tárgyak vagy az eszközök évfordulóját ünnepeljük a mai napon, hanem a két legfontosabb szereplőt. A dolgozókat, akik a három évtized alatt áldozatos munkát végeztek itt. Másrészt a gyerekeket és azokat a felnőtteket, akik igénybe vették az intézmény szolgáltatásait, azáltal visszajelzést biztosítottak – hangsúlyozta pohárköszöntőjében, az eddigiekhez hasonló szorgalmat és kitartást kívánva az összes munkatársnak.

Az emberi tényező mellé jövőre várhatóan beruházás is társul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program révén. Közel 250 millió forintra pályázott az intézmény, amelyből energetikai korszerűsítést és új eszközök beszerzését tervezik.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.