- hirdetés -

A kárpátaljai születésű, két éve Orosházán élő Levicki Lenke képeiből nyílt kiállítás február 16-án a Petőfi Művelődési Központban.

Az Orosházi Képzőművészeti Közhasznú Egyesület február 16-án nyitotta meg Levicki Lenke, festőművész kiállítását a Petőfi Művelődési Központban.

A megnyitó részeként a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fiatal növendékei mutathatták meg tudásukat. Kovács Beáta felkészítésével Laurovics Anita, Németh Laura Szofi és Szénási Kiara adtak elő fuvolajátékot.

A köszöntő beszédet az egyesület nevében Ujfalussy István tartotta, aki részletesen bemutatta Levicki Lenke életét és ismertette munkásságát. Megköszönte a művésznőnek, hogy elhozta a Kárpátok Szépségét Orosházára. Hiszen a Munkácson született Levicki Lenke pályafutását is szülővárosában kezdte díszlettervezőként és dekoratőrként. Több kiállítás aktív résztvevője volt a munkácsi Szivárvány Festészeti Egyesület tagjaként. Egyéni kiállításban viszont két évvel ezelőtti Orosházára költözéséig nem volt része, ezúttal a második ilyen alkalomra került sor.

Ujfalussy István köszöntötte és mutatta be Levicki Lenke életútját a kiállítás résztvevőinek (Fotó: Rajki Judit)

– Rendkívüli munkabírású tehetség, festményeit leginkább a természetben szereti elkészíteni. Tájképekei, megfestett városrészei, csendéletei, portréi mind élményszámba mennek. Realista, naturalista művésznek tartják, aki a szépet szereti még szebbre festeni, hogy kiváltsa a szemlélődőkben a szépérzék nemesítő hatását. Nem is tudnám egyesével jellemezni a festményeit, hiszen azokról nem beszélni kell, azok maguktól beszélnek – méltatta Ujfalussy István Levicki Lenkét és alkotásait.

Az érdeklődők ezután szemügyre vehették a kiállított képeket. Rendkívül színes kiállítási anyag gyűlt össze, horvát, görög és kárpátaljai tájak egyaránt megelevenedtek, de Gyopáros parkjának részletei is könnyen szemet szúrhattak a vendégeknek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.