- hirdetés -

Soha ennyi fejlesztési forrás nem érkezett még Dél-Békés építésére, szépítésére.

Történelmi időszakot élünk – így összegzett Simonka György országgyűlési képviselő, amikor év- és ciklusértékelő interjúra kértük elsősorban Orosháza vonatkozásában, de kitekintve a járás, az egész körzet elmúlt időszakára. Városunkba több milliárdos fejlesztési forrás hoz újabb előrelépést, melyből oktatási, egészségügyi, szociális intézmények fejlődhettek, és fejlődnek a közeljövőben is, a 47-es főút felújítása, az Orosházi Kórház több százmilliós eszközfejlesztése, a Kodolányi főiskola székhelyáthelyezése mind olyan mérföldkövek, melyek nagyban meghatározzák Dél-Békés jövőjét – véli a képviselő, aki 2018 fejlesztései közül a tanuszoda építését, a mozi kialakítását, a tűzoltólaktanya felújítását is kiemeli.

Úgy fogalmaz, az itt élők megérdemlik azokat a lehetőségeket, melyek jelenleg a fejlettebb régiókat jellemzik, és azért dolgoznak – immár közös munkában, a „Calendula Szövetség” keretében –, hogy jövőképet és biztos megélhetést nyújtsanak a fiataloknak, aktív korúaknak.

A fejlesztések tervezésekor is prioritás a jövő generációja Orosházán és Dél-Békésben is

Mozgalmas időszakot él meg Orosháza, sorra érkeznek az újabb nyertes pályázatokról, és ennek értelmében az újabb fejlesztésekről szóló értesítések, a napokban például energetikai beruházás vonatkozásában. Ahogy néhány héttel ezelőtt Dávid Zoltán polgármester fogalmazott évértékelő interjújában, olyan fejlesztések indulhatnak el Orosházán, melyek évek, évtizedek adósságát törlesztik, és melyek a dél-békési közös munkával lehatárolt források nélkül nem valósulhatnának meg. Pontosan mit is jelent ez? Erre kértük a választ elsőként Simonka György országgyűlési képviselőtől.

– Nagyon hosszú utat jártunk be az elmúlt években. Olyan évtizedes, örökölt adósságaink voltak, melyek a leghátrányosabb helyzetű térséggé tették Dél-Békést. Sokan emlékezhetnek, honnan indultunk 2010-ben, és talán ez esetben a legbizonyosabb az a sok eredmény, amit elértünk az elmúlt években közösen, legyen szó az útfelújításokról, az oktatási, egészségügyi, szociális területről, az intézményeink helyzetéről. Rengeteg munka van mögöttünk, az ellenérdekeltjeink támadásainak kereszttüzében és a helyi ellenzék folyamatos vitáival történő provokálása és minden területen a munkánk hátráltatása mellett; pedig ennek a térségnek nem vitákra és veszekedésre van szüksége, hanem párbeszédre és munkára.

A Kodolányi főiskolának több, mint egy éve itt a székhelye

– A megyei fejlesztési TOP keretből lehatároltunk a mezőkovácsházi és orosházi járás számára sok milliárd forintot, mely források csak Dél-Békésben felhasználhatók, az itteni településeken működő intézmények fejlesztésére. Soha ennyi fejlesztési forrást még nem sikerült kilobbizni Dél-Békés, azon belül Orosháza számára. Megújulnak óvodáink, iskoláink, egészségügyi és szociális intézményeink, piactereink, fejlesztjük az út- és kerékpárút-hálózatot, létrehozunk új közösségi tereket. A mintegy 200 szakember munkája által kidolgozott komplex térségfejlesztési koncepciónk, a Calendula Terv meghozza az évtizedek óta várt áttörést Dél-Békésnek, biztos jövőképet, és biztos munkahelyeket, megélhetést nyújtva a körzetünk lakosainak – hangsúlyozza a képviselő.  

A tudomány érkezett meg Orosházára

– Melyek voltak az elmúlt időszakban azok a fejlesztések, előrelépések, melyeket Orosháza vonatkozásában kiemelne?

– Egyetlen egy lehetőséget sem szalasztunk el, amellyel Orosháza fejlődését segíthetjük elő. Mindig is szívügyemnek tartottam képviselői munkám során a gyermekek, a fiatalok helyzetét, hiszen értük dolgozunk, ők jelentik a jövőt. Ezért is volt mérföldkő, amikor hosszú évek tárgyalásai, egyeztetései után végre elértük, hogy a Kodolányi János Főiskola Orosházára helyezze át székhelyét. Az oktatási, képzési kínálat bővítése és amellett, hogy végre felsőoktatási intézménye van Dél-Békésnek, azért is hatalmas lépés ez, mert ezáltal a tudomány érkezett meg Dél-Békésbe, mely a vállalkozásokat a hozzáadottérték-növelésben segíti, amitől a következő években robbanásszerű munkabér emelkedés várható. Egyúttal Orosháza egyetemi várossá válhat, ami helyben tartja a fiatalokat, sőt sokakat vonzhat a városba, ezzel erősítve a helyi gazdaságot, amellett, hogy újból nőhet az orosházi lakosok száma.

Több mint 30 tagja van a Calendula Szövetségnek

– Nagyon összetett, és fontos feladatok várnak még ránk ezen a területen is, de megvannak a terveink a folytatásra. Szintén nagy eredményünk, hogy amellett, hogy az Orosházi Kórházat több milliárd forintból fejlesztettük a hatékonyabb betegellátás érdekében, stabilizáltuk a működését, gazdasági helyzetét azzal, hogy állami forrásból rendeztük a fennálló adósságait. Úthálózatunk vonatkozásában évtizedes lemaradást hoztunk be az elmúlt években a 47-es főút fejlesztésével Szeged és Békéscsaba irányába is, a főút mellett a legmodernebb, kényelmi szempontokat is figyelembe vevő kerékpárút épült. Megújítottuk a Tótkomlós-Orosháza-Mezőkovácsháza szakaszokat, és a munkát folytatjuk: tavasszal elindul a dinnyés út fejlesztése is. Talán mindenkinek egyértelmű, hogy körzetünk gyermekeinek fejlődése és az oktatási, nevelési intézmények fejlesztése az egyik legfontosabb cél elérése annak érdekében, hogy Dél-Békésnek modern jövőképe legyen. 2018-ban ezen a területen sem állunk meg: Orosházán fejlesztjük az iskolákat, óvodákat, bölcsődei csoportszobát alakítunk ki.

Megerősített szövetségben a térség települései

– Dél-Békés vonatkozásában, a közös munka kialakítását tekintve hogyan alakultak az elmúlt évek?

– Ma már megerősített szövetségben dolgozik az orosházi és a mezőkovácsházi járás. 2016 májusában hoztuk létre – Orosháza részvételével – azt a szövetséget, mely közös fellépéssel dolgozik a térség fejlesztéséért. Kidolgoztuk több mint 200 szakember segítségével komplex térségfejlesztési koncepciónkat, a Calendula Tervet, mely átfogó megoldást nyújt körzetünk további fejlesztésére. Elértük azt, ami eddig még senkinek nem sikerült: több tízmilliárd forintból építjük-szépítjük Dél-Békést. Polgármester és intézményvezető kollégáim éjt nappallá téve dolgoznak, én pedig országgyűlési képviselőként hivatalokban, minisztériumokban, mindenhol, ahol szükség van rá, elkötelezetten képviselem a térségben élők érdekeit. Egyik legfőbb eredményünk már célegyenesben: az ország legjobb vásárlói kártyáját tervezzük bevezetni Dél-Békésben, mely rengeteg kedvezményt és ingyenes lehetőséget fog biztosítani a térségi lakosoknak, a helyi kereskedőket, szolgáltatókat is ingyenes lehetőségekkel segítve. Újabb nagy lépés, hogy körzetünkben élelmiszercsomagot biztosítunk az 1-3 év közötti, rászoruló gyermekek számára, a közeljövőt tekintve pedig, hogy minden rászoruló számára napi egy adag meleg ételt fogunk biztosítani valamennyi településen ingyenesen.

A fiatalokért, itt élőkért dolgozva

– Milyen célok vannak 2018 vonatkozásában?

– A megvalósítás szakaszába lépünk fejlesztéseink vonatkozásában, ha Orosházát nézzük, legfőbb eredményünk, hogy kiharcoltuk: megépül a tanuszoda, a régió legkomolyabb rendezvénytere, végre ismét lesz mozi a városban, fejlesztjük az óvodákat, iskolákat, az idősek klubjait, de megvan a forrás a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére, a turizmusfejlesztésre, energetikai korszerűsítésekre, a helyi gazdaságfejlesztésre. Ha pedig már a gazdaságnál tartunk: továbbra is a vállalkozások bevonásával alakítjuk koncepciónkat, hiszen nem kérdés, hogy az ő fejlesztéseik, versenyképességük növelése az alapja annak, hogy térségünk fejlődjön, hogy biztos munkahelyeket, növekvő béreket nyújtsunk. Csak akkor dőlhetünk hátra, ha a térségünkben élőknek is biztosítjuk azokat a lehetőségeket, melyek ma még a fejlettebb körzeteket jellemzik.

Oktatási-nevelési intézmények is megújultak

– Tudjuk, hogy komoly feladat és felelősség is ez, de nem állunk meg, akkor sem, ha sajnos az ellenzék sokszor hátráltatja a munkánkat rágalmakkal, ellenszavazatokkal, rosszindulatú bírálatokkal, melyek a következő időszakban felerősödhetnek. Éppen ezért mindenkit arra kérek, tiszteljen meg azzal, hogy áttekinti az elmúlt évek közös eredményeit, és a tények tükrében ítéli meg a munkánkat. Szükség van az eddigi eredményeinken alapuló folytatásra, továbbra is együtt dolgozunk közös erővel a polgármesterekkel, intézményvezetőkkel, szakemberekkel az újabb terveken és a szükséges források kiharcolásán, Orosháza vonatkozásában például a kerékpárút-hálózat fejlesztésén vagy a sportaréna tervén. Nem lazíthatunk, hiszen a legfontosabb célunk, hogy megállítsuk a fiatalok elvándorlását a térségből, hogy Dél-Békés olyan hely legyen, ahol jó élni, és a szüleinktől, nagyszüleinktől örökölt értékeket nyugalomban, biztonságban adhatjuk át gyermekeinknek. Jövővel rendelkező, szerethető, biztonságos Orosházát és Dél-Békést építünk.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.