- hirdetés -

A célkitűzés: legyen Orosháza iskolaváros. Ez volt Blahó János előadásának témája a január 31-i képviselő-testületi ülésen.

A köznevelés a társadalom tudásbeli és műveltségi tőkéjének elsődleges megújulási színtere, erre épít a felnőttképzés és a felsőoktatás – vallja Blahó János. A Táncsics gimnázium igazgatója az OrosCafénak elmondta, hogy a városok versenyében tudatosan kell építkezni, hiszen azok a jó helyek, amik vonzzák az embereket. Orosházának kivételes a helyzete, történelmi öröksége, ráadásul Békés megye legiparosodottabb városának számít olyan cégekkel, melyek technológiai színvonala legalább közepes, de inkább magas szintű.

A versenyképes tudás megszerzése a cél

– Orosháza, mint középváros helyezkedik el a Dél-Alföldön, ezen belül Békés megyében. Ha ránézünk a térképre, hogy a járási központokat milyen települések alkotják, szinte csak középvárosokat látunk: Orosháza mellett Gyula, Makó, Szarvas, Szentes, hogy csak néhány példát említsek. Ez azért fontos, mert a településváz határozza meg, hogy a környék milyen fejlettségi szintet tud majd elérni, hogyan tud bekapcsolódni azokba a közös programokba, amik a fejlődés irányát és lehetőségeit jelentik – mondta az igazgató.

Hozzátette, hogy ennek egyik fontos eleme lehet, ha a köznevelési és szakképzési rendszert olyan szinten kapcsolják össze Szegeddel, mint tudáspólussal, amivel itt valóban versenyképes tudást szerezhetnek majd a gyerekek. Ez természetesen komplex folyamat, teljesen mindegy, hogy állami, egyházi vagy magánfenntartású intézményekről van szó. 

Dr. Blahó János ismertette az elképzeléseket a január 31-i testületi ülésen (Fotó: Rosta Tibor)

Ezt a rendszerszerűséget kívánják tovább erősíteni. Az óvoda- és iskolarendszernek ugyanis a közhaszna mellett társadalmi küldetése van. Ezért indult el a tervezés Dávid Zoltán, Orosháza polgármesterének kezdeményezésére.

A cél a város szakképzése és felnőttképzése mellé az élethosszig tartó tanulás lehetőségét csatlakoztatni. 
– Orosháza is szenved attól, hogy csökken a népessége. Fontos, hogy a csökkenő tendenciát megállítsuk, de ez csak minőségi paraméterekkel lehetséges. Szeretnénk, hogy a fiatalok a város iskolarendszerében megtalálják a számításaikat, akár alap-, akár közép-, akár felsőfokú képzések esetén, utána pedig azok kerüljenek ki a munkaerőpiacra, akiknek valóban versenyképes tudás van a birtokukban – mondta.

Nem csak városon belül

Így pedig lehetőség nyílna a már meglévő gazdasági szerkezet megtartására és továbbfejlesztésére. Természetesen nem csak Orosházán belül gondolkodik a városvezetés, hanem a járásra, Dél-Békésre és a megye irányába is próbálja kiterjeszteni a lehetőséget. Ezzel pedig megerősíti Orosháza szerepkörét is.

Mint megtudtuk, a városvezetés elképzelése a lehetőségek strukturálása, a köznevelési rendszer hatékonyságának növelése, a Szegedi Tudományegyetem, mint tudáspólus bekapcsolása, valamint a Kodolányi János Főiskolára jelentkezők számának stabilizálása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.