- hirdetés -

Jól sikerült a házasság hete alkalmából szervezett programsorozat második estje, a táncház február 13-án.

A borús februári időjárás sem csorbította azon pároknak lelkesedését, akik a házasság hete alkalmából részt vettek a református Gyülekezeti ház imatermében megrendezett táncházon.

Szalkay Róbert református lelkész elmondta, céljuk a házasság hetével az, hogy népszerűsítsék a házasságkötéseket.
– Nemcsak házaspárokat, bárkit szívesen várunk a rendezvényekre. Célunk az is, hogy azok a párok akik a hétköznapokban sokat robotolnak, most legyen alkalmuk kicsit kikapcsolódni – ismertette a református lelkész. 

Dél-alföldi népviseletben érkeztek a táncosok. (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az érdeklődők közösen kapcsolódhattak ki, és közben tanulhattak is, a Harangos Néptáncegyüttes tagjaitól, Nagyné Dömötör Mártától és Nagy Lászlótól.
Nagyné Dömötör Márta elmondta, a felkérésnek nagyon örültek és elsősorban helyi, Dél-alföldi táncokat ismertetnek meg a résztvevőkkel, majd a csángó magyarok táncából is mutatnak egy-két mozdulatsort.
– Fontosnak tartjuk, hogy mindenképpen helyi értéket közvetítsük. Ezért is öltöztünk úgy, hogy az érdeklődők számára látható legyen, hogyan is nézne ki Orosházán a hagyományos paraszti réteg viselete egy-egy ünnep alkalmából – tájékoztatták az OrosCafét a Harangos Néptáncegyüttes tagjai.

A táncosok elmondták, nem régen értesültek arról, hogy a Szegedi papucsot is szeretnék hungarikummá nyilvánítani. Ennek érdekében indított kezdeményezést Szeged városa, és e mellé álltak oda ők is aláírás gyűjtéssel, hiszen a Dél-alföldi tánc egyik fontos kelléke a Szegedi papucs.

Jól érezték magunkat a rendezvényen, örültek a kettesben töltött időnek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A táncolók közül Bánki-Horváth György és Bánkiné Révész Adrienn kiemelte, nagyon örülnek annak, hogy a házasság hetén táncolásra is van lehetőség. A pár évekig néptáncolt, de a család mellett már kevesebb idejük jut erre a kikapcsolódási formára.
– Jól érezzük magunkat a rendezvényen, örülünk a kettesben töltött időnek. Korábban Németországban éltünk, ott ismerkedtünk meg magyar körben a hazai néptánccal – mondta mosolyogva Bánki-Horváth György. 

Az eseményen résztvevő párok jó hangulatban tanulták meg a helyi táncokat, és egymásra figyelve élményekkel gazdagodtak. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.