- hirdetés -

A Magyar Karate Szakszövetség díjátadó gáláján, a budapesti Stefánia Palotában tartott ünnepségen, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adott át kitüntető elismeréseket. Az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör sportolója és egyben egyik edzője, Magon Hajnalka, harminc éves sportolói és odaadó edzői munkájáért vehetett át kitüntetést.

Magon Hajnalka, vagy ahogyan karatés berkeken belül hívják, sanpai Hajni harminc évvel ezelőtt ismerkedett meg kedvenc sportjával. Akkoriban jöttek divatba és lettek népszerűek azok a filmek, melyekben valamelyik távol-keleti harcművészet megjelent. Hajninak is Bruce Lee filmjei, és a Linda sorozat adtak indíttatást, hogy lemenjen az akkor még a Táncsics gimnáziumban működő karate egyesület edzésére.
 – Mindig is mozgékony gyerek voltam és bár nem fiúnak születtem, nem igen babáztam, inkább a fiúkkal szerettem játszani az ő játékaikat, árkot ugrottam, fára másztam. A filmek, illetve a bátyám hatására, aki akkor már karatéra járt, jelentkeztem az egyik toborzóra és mentem el a Táncsicsba, Zsiga Zsolt edzésére és ott is ragadtam. Az első edzésen kellett csinálnunk többek közt egy csomó felülést. Becsülettel végigcsináltam, aztán másnap nem tudtam kiegyenesedni. Szerencsére kitartó vagyok és egy kis izomláz nem tántorított el – mesél a kezdetekről Hajni.
Harminc év kitartó munkáját ismerték el a szövetségben (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Színesedett az öv

Kevés lány volt az egyesületnél, a fiúk pedig törték hősünket keményen. Versenyre nem annyira szeretett járni, de az edzéseken nagyon szorgalmasan végezte a dolgát és ennek folyományaként szépen gyűltek az egyre magasabb övfokozatok. Hat esztendős barna öves időszak után, 2006-ban jött az első Dan-vizsga, mely után már fekete övvel köthette körbe a gí-t, a karatés ruhát. Az első dan megszerzése után négy évvel következett a második, mely sok mindent meghatározott Hajni későbbi pályafutásában.

 – Tulajdonképpen a vizsgát megelőző edzőtábor is a vizsga része, már itt is figyelik a jelölteket. Kaptam is az ellenfeleket rendesen, hanshi Adámi István figyelő tekintete mellett. Aztán a vizsgán, bár én azt hittem húsz, de negyven ellenféllel kellett megküzdenem, szinte kivétel nélkül férfiakkal. A végén már szinte nem tudtam megállni a lábamon.  Ezután már nem jelentkeztem több vizsgára, maradtam sanpai – idézi fel a második aranycsík történetét.

Tizennyolc éve oktatja az alapokat a fiataloknak (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Oktatni szeretek

Tizennyolc évvel ezelőtt kezdett gyerekekkel foglalkozni. A pusztaföldvári csoport karatés palántáit oktatja fegyelemre, önfegyelemre és tanítja meg nekik az alapokat. Bár nehezek a körülmények, voltak kiemelkedő eredményeket elért tanítványai. Például Lipták Galló Máténak is ő tanította az alapokat, aki később, már shihan Zsiga Zsolt dojo-jában lett Európa-bajnok.

 – Hetente kétszer, munka mellett járok Pusztaföldvárra. Szeretem a gyerekeket. Edzésen is de szívesen megyek versenyekre is velük. Ott állok mögöttük a tatami szélén és egyszerre próbálok mesterük, anyjuk, apjuk, jóbarátjuk lenni, vigyázni rájuk.

Amikor a gyerekekről beszél, csillog a szeme és az eddigi kitartását szorgalmát ismerve remélhetjük, hogy a mostani kitüntetését követő harminc évben is sok tehetséges karatés kerül ki a keze alól.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.