- hirdetés -

Az egészséges táplálkozás lényege, a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben történő rendszeres fogyasztása – tartja dr. Hudák János, az Orosházi Kórház belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa.

Az egészséges étrendnek megfelelő mennyiségben kell tartalmaznia a szervezetünk számára fontos energiát adó tápanyagokat például szénhidrátokat, és energiát nem adó tápanyagokat, mint mondjuk a vitaminokat.
– Próbáljunk változatosan táplálkozni minél többféle nyersanyag felhasználásával, a lehető legtöbbféle készítési módot alkalmazva – kezdi az ismertetőt dr. Hudák János.

hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket (Fotó: Domján Róbert)

Lényegében csak irányelvek fogalmazhatók meg, melyet természetesen számos tényező mint például az életkor vagy foglalkozás egyénenként befolyásolhat.
Mint mondja, alapelv a kevésbé zsíros ételek fogyasztása, a főzéshez, sütéshez inkább oliva olaj használata célszerű. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben.Kiemeli, csökkentsük a só mennyiségét, a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni.
-Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk – fogalmaz a főorvos.
Csak étkezések befejező fogásaként, hetenként legfeljebb egyszer-kétszer együnk édességeket, süteményeket.
Dr. Hudák János hozzáfűzi, ahol lehet, cukor helyett használjunk mézet, természetes édesítőszereket például nyírfacukrot. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. Ne szoktassuk a gyermekeket az édes íz szeretetére.

Tejtermékekre fel

– Naponta fogyasszunk savanyított tejterméket, sajtot, joghurtot, túrót. A tejtermékek közül a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk. Rendszeresen, naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét. Asztalunkra mindig kerüljön teljes kiőrlésű gabonából készült vagy barna kenyér – hangsúlyozza dr. Hudák János belgyógyász-gasztroenterológus.

Használjunk vitaminokkal, ásványi anyagokkal telített gabonákat mint a köles, a hajdina vagy a zab.
-Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés. Együnk nyugodtan, nem kapkodva. Legyen meg a napi megszokott étkezési „menetrendünk”, lehetőleg mindig azonos időpontban együnk – fogalmaz.

kerülni javasolt az édességeket, cukrozott készítményeket a befőttet, és a lekvárt is 

Rendkívül fontos a napi folyadékbevitel, melynek mennyisége 2-2.5 liter legyen.
A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható, az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket, húzza alá ki dr. Hudák jános.-Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek. Bőséges fogyasztásra javasoltak elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya. Mérsékelt fogyasztásra javasoltak a nem zsíros húsok és húskészítmények, tojás, tészta, száraz hüvelyesek – sorolja a belgyógyász-gasztroenterológus főorvos.
Hozzáteszi, kerülni javasolt az édességeket, cukrozott készítményeket a befőttet, és a lekvárt is. A zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bort.
Figyelmeztet, hogy figyeljünk a csomagolt élelmiszereken feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, egyéb összetételi adatokra. A vörös húsokat kerüljük, részesítsük előnyben a fehér húsokat, mint a halak és a szárnyasok.

-És végül, a helyes táplálkozás esetén sem hanyagolható el a rendszeres testmozgás és a súlykontroll. Az energia- és tápanyag-felhasználásra egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk – zárja Dr. Hudák János az Orosházi Kórház főorvosa.

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható

Egészséges testtömegindex

Dr. Hudák János ismertette az egészséges életmódhoz alkalmazkodó étkezést, illetve a mozgás fontosságát is kiemelte. De vajon mikortól számít egészségesnek a testsúlyunk, és meddig tart a határ? Ebben segít a BMI számítás.

A testtömegindex egy mérőszám, mely nagyon könnyen meghatározható. Mindössze el kell osztani a testtömeget a testmagasság négyzetével. A tömeget kilogrammban, a magasságot méterben kell behelyettesíteni. A kapott érték alapján meghatározhatjuk, hogy testsúlyunk melyik kategóriába esik.

Az egyes értékekhez tartozó besorolás:

BMI Állapot

BMI<16.00 Súlyos soványság
16.00-16.99 Közepes soványság
17.00-18.49 Enyhe soványság
18.50-24.99 Normál testsúly
25.00-29.99 Túlsúly
30.00-34.99 Enyhe elhízás
35.00-39.99 Közepes elhízás
BMI>40 Súlyos elhízás

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.