- hirdetés -

Az ajánlással, a jelölt bejelentéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a következők.

Országgyűlési egyéni választókerületi jelölt az a nagykorú magyar állampolgár lehet, aki szerepel a központi névjegyzékben, és összegyűjt legalább 500 darab érvényes ajánlást.
Az országgyűlési képviselők választásán egyéni választókerületben képviselőjelölt

– párt jelöltjeként vagy

– független jelöltként indulhat.

Két vagy több párt közös jelöltet is állíthat. Egy személy csak egy egyéni választókerületben fogadhat el jelölést.

Jelöltet ajánlani csak az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda által kiadott, sorszámmal és hitelesítő bélyegzőlenyomattal ellátott ajánlóíven lehet. Ajánlóívet a választás kitűzését követően a független jelöltként indulni kívánó választópolgár, illetve a Nemzeti Választási Bizottság által jogerősen nyilvántartásba vett jelölő szervezet – képviseletére jogosult személy útján – igényelheti a jelölt nyilvántartásba vételére hatáskörrel és illetékességgel rendelkező országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (OEVB) mellett működő választási irodától. Az igény bejelentésére az A1 jelű formanyomtatvány szolgál.
A választási iroda (a továbbiakban: OEVI) legkorábban 2018. február 19. napján 8.00 órától adja át az igényelt mennyiségű ajánlóívet az igénylőnek, melyen szerepel a jelöltként indulni szándékozó választópolgár neve, a jelölő szervezet neve vagy a független jelölés ténye és a választókerület megjelölése. Közös jelölt esetén a közös jelöltet állító valamennyi jelölő szervezet nevét feltünteti. Az ajánlóívek szigorú számadású nyomtatványok, sorszámmal és hitelesítő bélyegzővel ellátottak. Az ajánlóívekről másolatot készíteni – még kitöltetlenül is – szigorúan tilos!

A választópolgár az ajánlását az ajánlóíven adja le, amelyet nevének, személyi azonosítójának, magyarországi lakcímének és anyja nevének feltüntetése mellett saját kezű aláírásával kell ellátnia. A választópolgár jelenlétében az adatait más is ráírhatja az ajánlóívre, azonban saját kezű aláírása ebben az esetben is elengedhetetlen feltétel. A választópolgár több jelöltet is ajánlhat, azonban egy jelöltet csak egy ajánlással támogathat.
Ajánlást az állampolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni, az alábbi kivételekkel:

– az ajánlást gyűjtő munkahelyén munkaidejében,

– az ajánló munkahelyén munkaidejében,

– az ajánlást gyűjtő munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,

– az ajánló munkaviszonyból, illetve munkavégzésre irányuló más jogviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettsége teljesítése közben,

– a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban levő személytől a szolgálati helyén vagy szolgálati feladatának teljesítése közben,

– tömegközlekedési eszközön,

– állami, helyi és nemzetiségi önkormányzati szervek hivatali helyiségében,

– felsőoktatási és köznevelési intézményben,

– egészségügyi szolgáltató helyiségében.

Az ajánlási szabályok megsértésével gyűjtött ajánlás érvénytelen! Az ajánlásért az ajánlást adó választópolgárnak előnyt adni vagy ígérni tilos!
Az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb 2018. március 5-én 16,00 óráig kell bejelenteni az ajánlóívek átadásával a nyilvántartásba vételre illetékes OEVB-nél. Az egyéni képviselőjelölt bejelentésére az E1 jelű formanyomtatvány szolgál.

Dr. Horváthné dr. Barta Edit
OEVI vezető

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.