- hirdetés -

Ujfalussy István festményeiből nyílt kiállítás február 5-én Budapesten a PIK Galériában, a közösségi ház és a kerületi Ruszin Nemzetségi Önkormányzat közös rendezésében.

A hangulatos, derűs képeket Rózsavölgyiné Tomonyák Gitta művésztanár méltatta a megnyitón, ezekkel a szavakkal:
– Ezekből a festményekből az ember, a haza és a természet iránti szeretet, felelősség árad, de különösen szülőföldjének, Kárpátaljának a végtelen szeretete. Ujfalussy István elsősorban tájfestő, de portréi is igen figyelemre méltóak. Sajátos technikával, apró ecsetnyomokkal rakja össze képeit – részekből halad az egész felé –, ami bizonyos távolságból élvezhetők igazán, hiszen nézőiben így áll össze legjobban a látnivaló. Miután a művész évtizedekig pedagógusként dolgozott, a tanári precizitás jól kivehető művein. Hosszú, rendkívül gazdag életmű áll mögötte.

A 86 éves Ujfalussy Istvántól megtudhatták az érdeklődők, hogy az Ungvár megyei magyar iskolák tanfelügyelőjeként az évtizedek alatt rengeteget utazott Kárpátalján, és szívta magába az élményeket, gyönyörködött a tájak szépségében és megragadták az ott élő emberek jellegzetes vonásai. Amint szabadideje volt, ecsetet ragadott. Már a hatvanas évek elején hódolt művészi szenvedélyének, ebből az időszakból is láthatók itt képei, de már magyarországi korszakából is, hiszen húsz évvel ezelőtt telepedett le Orosházán – írja a tovabb18.hu.

 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.