- hirdetés -

A gyermekvárás igazán boldog időszak a családok számára. Ám, az örömteli pillanatok mellett sokszor anyagi terhet is jelenthet a szülőknek. Nem árt ezért tájékozódni az anyasági támogatásról, amely megillet egy kismamát. Az anyasági támogatás olyan egyszeri pénzbeli juttatás a családtámogatási ellátási formák közül, amelyre alapesetben az anya jogosult, ha a szülést megelőzően legalább négy alkalommal igazoltan részt vett terhesgondozáson – tudtuk meg az Orosházi Járási Hivatal tájékoztatójából.

A támogatás a jogosultat akkor is megilleti, ha a gyermek halva született. Az apa akkor veheti igénybe, ha az anya a támogatás felvétele előtt elhunyt, az örökbefogadó szülő, illetve a gyám pedig akkor jogosult az ellátásra, ha a szülést követő hat hónapon belül került a gondozásába a gyermek.

Az anyasági támogatás egy egyszeri pénzbeli juttatás a családtámogatási ellátási formák közül (Fotó: Pixabay)

Idén január elsejétől igényelheti az anyasági támogatást a Magyarország területén kívül született és ott élő magyar állampolgárságú, illetve a Szlovákiában vagy Ukrajnában született és ott élő „Magyar igazolvánnyal” rendelkező gyermek vér szerinti anyja, örökbefogadó szülője vagy gyámja is, viszont ez csak a 2017. június 30. napja után született gyermekekre vonatkozik.

Mekkora összeg, és hogyan igényelhető?

Az egyszeri anyasági támogatás jelenlegi összege 64 125,-Ft, ikergyermekek esetén 85 500,-Ft. Az anyasági támogatás iránti igény a szülést követő hat hónapon belül nyújtható be az „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” elnevezésű formanyomtatványon a kormányablakokban, a megyeszékhely szerinti járási hivatal családtámogatási ügyfélszolgálatán, illetve ügyfélkapun keresztül.
Mellékelni/bemutatni szükséges a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját, a jogosult személyazonosításra alkalmas okmányát, lakcímkártyáját, TAJ kártyáját és az eredeti igazolást a várandósgondozáson való megjelenésről.

A Magyarország területén kívül született és ott élő gyermekek esetében a kérelem benyújtható még a külképviseleteken, postai úton a Magyar Államkincstárnál, vagy elektronikus úton ügyfélkapun keresztül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.