- hirdetés -

A felsőoktatási jelentkezési határidő közeledtével utánanéztünk milyen anyagi segítség vehető igénybe a leendő hallgatóknak: a diákhitelnek köszönhetően akár havi 70 ezer forint visszatérítendő támogatás is igényelhető az egyetemi tanulmányok ideje alatt.

A diploma megszerzése befektetés: nem csak rengeteg időt és energiát, de jelentős pénzösszeget emészt fel. Mint arról az Oroscafén beszámoltunk, nem csak Budapesten, de Szegeden sem olcsó a megélhetés. Aki nem tudja megengedni magának a húzós árakat, azoknak a diákhitel konstrukciója nyújthat segítséget: a Diákhitel1 szabad felhasználású hitelt biztosít a hallgatóknak, míg a Diákhitel2 csak képzési költségekre fordítható. Fontos tudni, hogy a Diákhitel felvétele felelős döntés, hiszen a kölcsön igénylése hosszú távú pénzügyi elköteleződést jelent.

Hallgatói jogviszony szükséges

A felsőoktatásban tanulók döntő többsége jogosult a Diákhitelre: a hitelt felveheti állami ösztöndíjas és önköltséges képzésben résztvevő, nappali, esti, levelező tagozatos vagy távoktatásos formában tanuló hallgató. További feltétel, hogy a hitelt csak az veheti igénybe, aki nem töltöttbe 45. életévét, magyar állampolgár, továbbá aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik és az adott képzési időszakra bejelentkezett. Kizáró ok azonban, ha valaki érvényes szabad felhasználású Diákhitel szerződéssel rendelkezik.

Elektronikusan és személyesen is igényelhetünk diákhitelt (Illusztráció: Rajki Judit)

Megélhetésre a Diákhitel1-et érdemes felvenni

A Diákhitel1 esetében nem szükséges igazolni mire költjük a pénzt, így lakhatástól kezdve szórakozásig bármire felhasználható. Minimum 21 ezer, legfeljebb 70 ezer forintot kérhetünk havonta, de akár egy összegben, szemeszterenként is igényelhető a maximális 350 ezer forint. Mivel alapvetően hitelkonstrukcióról van szó, ezért a hallgatói jogviszonyunk megszűnése után, de legkésőbb 40 éves korig el kell kezdeni a törlesztést. Ezt megtehetjük akár egy összegben, vagy nagyobb részletekben is, amit érdemes meglépni, hiszen lerövidült visszafizetési időszak miatt a törlesztendő kamat is csökken. Ez utóbbi félévente változik, melyet központilag határoznak meg, a jelenlegi kamatláb 2,3 százalék. További pozitívum a Diákhitel1 esetén, hogy külföldi tanulmányokra (Erasmus) is felhasználható, az emelt összeggel így akár 700 ezer forint jár egy idegen országban eltöltött félévért.

Ha csak a képzést kell finanszírozni, akkor Diákhitel2

A Diákhitel2-t csak önköltséges formában tanuló hallgatók a képzési költségekre tudják fordítani, a hitel összege akár az egész térítési díjat lefedheti. Ennek a konstrukciónak az előnye, hogy 2018. január 1-től az ügyfél kamata 0 százalék, így pontosan ugyanannyi pénzt kell visszatéríteni, amennyit felvettünk.

Gyermekvállalásért kedvezmény

A családok támogatása kiemelt kormányzati szándék, melyet a diákhitelt felvevő leendő édesanyákra is kiterjesztik: a születendő gyermekekre tekintettel a várandós nők kérhetik törlesztésük felfüggesztését. Ez a várandóság harmadik hónapjától három évig terjedhet, és ebben az időszakban szabad felhasználású Diákhitel esetén az állam átvállalja a kamatterheket, így ez idő alatt a tartozás nem nő. További kedvezmény, hogy két gyermek vállalása esetén a tartozás felét elengedik, három vagy több utód megszületésével pedig a visszafizetési kötelezettség megszűnik.

A Diákhitel iránti kérelmet elektronikusan a Neptun/ETR rendszerekben, a www.diakhiteldirekt.hu honlapon lehet leadni. Személyesen az intézmények tanulmányi osztályán és a Diákhitel Központ Ügyfélszolgálatain igényelhető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.