- hirdetés -

Folytatódott az áremelkedés a lakáspiacon, az új lakások ráadásul nagyobb mértékben drágultak. Az országos összevetés szerint az új lakások ára 12,2 százalékkal volt nagyobb 2017 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban. Orosházán is emelkedtek az összegek.

Az emelkedésnek több oka is lehet. A korábbi években ugyanis hiány mutatkozott az új lakásokból és ez fokozott keresletet generált. Ráadásul a megépítésük költségei is emelkedtek, amit a munkaerőhiány és az építőanyagok iránti megnövekedett kereslet okozott. 2018-ban sem lehet árcsökkenésre számítani. Idén és jövőre ugyanis évente 20-25 ezer lakás átadását tervezik, de a vállalkozók a lakások mintegy felét eladási céllal építtetik.

Az adásvételek esetében négyszázalékos volt az emelkedés a korábbi adatokhoz képest, szeptember végéig 95 ezer tranzakció történt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a használt lakások is drágultak, de ez a drágulás az új lakásokétól eltérően alacsonynak számított. A múlt év harmadik negyedévében az egy évvel korábbi állapotokhoz képest a használt lakások esetében 8,4 százalékos áremelkedés volt tapasztalható. Ehhez hasonló alacsony drágulásra korábban 2014 utolsó negyedévében volt példa. 2015-től kezdődően az említett időszakig viszont mindig kétszámjegyű volt a növekedés mértéke.

Orosházán is emelkedtek az új és használt ingatlanok árai, az országos helyzethez hasonlóan (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az országos helyzethez hasonlóan Orosházán is emelkedtek a használt és új ingatlanok árai. 2017 második negyedévétől elsősorban a befektetők voltak, akik felvásárolták a kisebb és olcsóbb ingatlanokat, főleg lakásokat és garázsokat. A kedvező lakásvásárlási hitelek és a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) iránti érdeklődés indította el az árak emelkedését.

– Nagyjából 100-110 ezer forint/négyzetmétertől 130-140 ezer forint/négyzetméterig terjedő árakon kelnek el a használt ingatlanok, de ez az ár attól is függ, hogy milyen mértékben vannak felújítva. De ez csak a lakásokra vonatkozik, a családi házak árai csak kis mértékben változtak. Az új lakások árai pedig a 200 ezer forint+5 százalékos áfa/négyzetméterről az idei évben 300 ezer forint+5 százalékos áfa/négyzetméterre emelkedett – tájékoztatta az OrosCafét Bomba Jánosné, az Origó Ingatlaniroda vezetője.

Hozzátette, hogy az adásvételek esetében tavaly húszszázalékos emelkedést tapasztaltak, viszont az Orosháza környéki kisebb településeken nem változtak az árak. Az idei évben minimális áremelkedés várható a piacon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.