- hirdetés -

A farsangról mindenkinek az ételek és a színes ruha kavalkád jut eszébe, ám kevesen tudják, hogy  régi hagyományokra vezethetők ezek vissza. A népszokások belengik a farsang időszakát. 

A farsang vízkereszttől húshagyókeddig, a nagyböjt kezdetéig tart, tavaszváró ünnep. Hagyományosan a vidám lakomák, mulatságok időszaka ez. A farsangi időszaknak érdekessége, hogy nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a sokszínű néphagyományokra épül. 

A farsang csúcspontja az úgynevezett „farsang farka”. Ez a télbúcsúztató időszak, a farsangvasárnaptól húshagyókeddig tartó három nap. Sok városban ilyenkor szervezik a látványos, turisták sokaságát vonzó karneválokat, mint például a riói vagy a velencei karnevált. Ha ezeket az eseményeket említjük, mindenki a tánc, a zene, és a színes maszkok végeláthatatlan forgatagát képzeli maga elé.

A farsangról mindenkinek a tánc, a zene, és a színes maszkok végeláthatatlan forgataga jut eszébe. (Fotó: Rajki Judit)

Magyarországon is ebben az időszakban rendezik meg a farsang egyik legismertebb eseményét, a mohácsi busójárást, melynek hangulata egyre több külföldi és hazai turistát vonz.
Jellegzetessége ennek az eseménynek, hogy nem díszes, csillogó maszkokat láthatunk. Helyette rémisztő, szarvakkal és különös festéssekkel ékesített maskarákkal találkozhatunk.  

Régmúlt szokások szerint a farsang a párválasztás időszaka is és egyben fontos esküvői szezon volt, mivel a húsvéti böjt időszakában már nem lehetett esküvőt tartani. Tehát a fiataloknak ez az időszak nem csak a mulatozásról, hanem a családalapítás első lépéseiről is szólt. 

A mulatozás vége

Húshagyó kedd, a farsang utolsó napja, a farsangtemetés időpontja.  Ezen a napon hagyományosan szalmabábut vagy koporsót égettek, így zárták le népi szokások szerint a farsangot és a telet.
Ezt követi a hamvazószerda, ami a negyven napos nagyböjt kezdete. A mai magyar tradíciók szerint a következő nap torkos csütörtök, ám tévesen ünneplik ezen a napon, mivel valós időpontja hét nappal korábban van. A keresztények ilyenkor nem fogyasztanak húst, befejezik a mulatozásokat és negyven napig böjtölnek, húsvét vasárnapjáig. 

Kiszebábút égetnek a hagyomány szerint (Fotó: iskola)

Farsangi eszem-iszom

A farsangi időszak hagyományosan a nagy étkezésekről, mulatozásokról szól. Minden mulatságon terülj, terülj asztalkám fogadja a vendégsereget. 
Az orosházi Szoki Curászdával együttműködve, mi is segítünk a farsangi sereg kedvében járni. 
A farsangi fánk receptjét a Szoki Cukrászda cukrászmesterétől, Szokolai Norberttől kaptuk.
Íme a kihagyhatatlan finomság receptje, ami nem hiányozhat egy vendégváró asztalról:

Hozzávalók:

  • 0,5 l tej
  • 12 dkg margarin
  • 1 élesztő
  • fél csapott kanál só
  • 0,75 kg liszt
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 dl víz

Elkészítés:

A margarint felolvasztjuk a tejbe, vízbe, beletesszük az élesztőt, egy pici cukrot és hagyjuk hogy felfusson.
A lisztbe beletesszük a sót, cukrot, tojást és hozzáadjuk a tejben felfutott élesztőt.
Ezt jól összegyúrjuk, felverjük, pihentetjük. Pihentetés után újra felverjük és ismét pihentetjük.
Mikor megkelt a tészta kiöntjük az asztalra és kézzel kihúzzuk, szaggatóval kiszaggatjuk.
Hagyjuk negyed órát pihenni, majd forró, bő olajban kisütjük.

Jó étvágyat! 

 

A farsangi fánk ebben az időszakban sok családban kihagyhatatlan (Fotó: Pixabay)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.