- hirdetés -

Dél-Békésben a vállalkozások bevonásával alakítják ki a térség jövőjét évtizedekre meghatározó fejlesztési koncepciót. A körzet több városában is kötetlen találkozó keretében köszöntötték a települések adózóit.

A körzet országgyűlési képviselője, Simonka György megerősítette, hogy a foglalkoztatás erősítése, a munkahelyteremtés és a vállalkozói szektor versenyképességének javítása prioritás Dél-Békésben.

– A térség jövője szempontjából nem kérdés, hogy a vállalkozásokat olyan helyzetbe kell hozni, amivel tevékenységüket stabilizálhatják, fejleszthetik, ezáltal több embert magasabb bérért foglalkoztathatnak. A Dél-Békésnek lehatárolt milliárdos forrásoknak köszönhetően megvalósuló fejlesztéseink (pl. iparterületek fejlesztése, inkubátorház, tudományos és technológiai park, útberuházások stb.) a vállalkozásoknak magasabb hozzáadott értéket, a munkába állók számára pedig biztos munkahelyet, minőségi bérezést nyújtanak – hangsúlyozza Simonka György. A jövő feladatait vázolva hozzáteszi, mindent megtesznek azért, hogy segítsék a minőségi szak- és felnőttképzést, többek közt a Kodolányi János Főiskola térségi szerepvállalásával, és vonzó környezetet biztosítsanak a kvalifikált munkaerő számára.

Több Dél-békési településen kötetlen találkozó keretében köszöntötték az adózókat.

A vállalkozók tiszteletére rendezett fogadásokon is elhangzott: a gazdasági élet szereplőivel kialakított partnerség fontos feltétele annak, hogy Dél-Békés fejlődő pályára álljon, a fiatalok, aktív korúak itt maradjanak, vagy visszajöjjenek, és a térségben találják meg számításaikat. Ezt a célt szolgálja a komplex, több mint 200 szakember munkájával kidolgozott térségfejlesztési koncepció, a Calendula Terv, de a munkaerő kereslet és kínálat egyensúlyának megteremtéséért dolgoznak a helyi foglalkoztatási paktumokban is a Mezőkovácsházi és Orosházi járásban.

Országos viszonylatban is sorra jelennek meg a vállalkozásokat és gazdálkodókat támogató pályázatok, amelyek célja, hogy új munkahelyek létrejöttét, míg a meglévők esetében a magasabb bérezést ösztönözzék, valamint hozzájáruljanak a területi különbségek csökkentéséhez, a hátrányos térségek felzárkóztatásához. A minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelése, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklése is további ösztönzést jelent. A legfrissebb foglalkoztatási adatok újabb csúcsot jeleznek: továbbra is rekord alacsony, 3,8 százalékos a munkanélküliség Magyarországon, a foglalkoztatottak száma 4 millió 447 ezerre emelkedett, ami a 2010-es kormányváltás óta 738 ezres növekedést jelent.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.