- hirdetés -

Dr. Hudák János, az Orosházi Kórház belgyógyász-gasztroenterológus főorvosával beszélgettünk a léböjt jótékony és kártékony hatásairól.

A léböjt tökéletes módja a stressztől és a méreganyagoktól való megszabadulásnak. Bár fogyni is lehet vele, a léböjtkúra elsősorban nem erről szól, nem a fogyókúra egyik formája.

–A léböjtkúra nem jelent véget nem érő koplalást, sosem azért kell elkezdeni, hogy heteken át, koplalva, folyadékot fogyasztva adjunk le tíz vagy akár több kilót. A léböjt megelőzheti a hosszú időn át tartani kívánt fogyókúrás módszer elkezdését. Fogyni azonban ne a léböjtkúrával akarjunk, ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni – emeli ki a főorvos.

A léböjt lényege az, hogy hét napon át, csakis folyadékot és folyékony halmazállapotúvá pürésített ételeket veszünk magunkhoz. Fontos, hogy a kúra első napja csak a bevezetésről szóljon, vagyis fokozatosan vonjuk meg magunktól a korábban fogyasztott ételeket.
– Ezen a napon hagyjuk el a húsokat, a nassolást és az alkoholt, majd este hat óra után már ne vegyünk magunkhoz semmit. Lefekvés előtt célszerű meginni egy evőkanálnyi keserűsót, fél deciliternyi langyos vízzel, ez segíti a másnap reggeli béltisztítást – mondta dr. Hudák János.

A belgyógyász-gasztroenterológus főorvos folytatva elmondta, hogy, a következő napokon szénsavmentes ásványvíz, mézzel vagy citrommal ízesített teák, passzírozott vagy frissen facsart gyümölcslevek, főtt burgonya, párolt zöldség, passzírozott zöldséglevesek alkotják a napi menüt.
– A hetedik nap a léböjt fokozatos felfüggesztéséről szól, itt a már tízóraira fogyasztható alma, ebére zöldségleves, héjában főtt burgonya, vacsorára párolt zöldségek olajjal ízesítve – tért ki rá, dr. Hudák János.

A léböjt lényege az, hogy hét napon át folyadékot és folyékony halmazállapotúvá pürésített ételeket veszünk magunkhoz (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A hét napra szóló pontos receptek, étrendi utasítások számos változata ismert. A diéta időtartama alatt javasolt legalább két alkalommal szaunába is menni, mely a méregtelenítést hatékonyabbá teszi.
– A kúra végére testileg és lelkileg is felszabadultabbak és könnyedebbek lehetünk, emellett egy személyiségfejlesztő programon, az akaraterő próbáján is részt veszünk, ami lelkileg is a javunkat szolgálja – fogalmaz a főorvos.

Mint mindennek a léböjtnek is vannak veszélyei, amit szem előtt kell tartanunk

– Mindig alapos tájékozódás után, ellenőrzött körülmények között kezdhető. Az interneten hemzsegnek a félreértelmezett és veszélyes böjtkúrák. A helyes böjtölésnek is megvannak a maga szabályai – figyelmeztet, dr. Hudák János.

A belgyógyász-gasztroenterológus főorvos hangsúlyozta azt is, hogy a bolti gyümölcslevek nem sokat segítenek, még a száz százalékosak sem. Nem célravezető, ha kávét, alkoholt vagy kólát fogyasztunk, és a dohányzás is felfüggesztendő. A léböjtkúra alatt tartózkodjunk a kemény fizikai munkától és túlzottan megerőltető sportoktól is.
– Nem szabad egyik pillanatról a másikra minden szilárd táplálékot kiiktathatunk az életünkből. Fokozatosan kell áttérni a léböjtkúra leveire, és fokozatosan kell visszaállni a kúra végén a megszokott étrendedre. A böjt nem folytatható a végtelenségig, nem lehet verseny kérdése, hogy ki bírja tovább – emeli ki dr. Hudák János.

Fontos, hogy a cukorbetegek, szív-és érrendszerei megbetegedésben szenvedők, máj-és vesebetegek, speciális diétát igénylő gyomor-bélrendszeri megbetegedések esetén még rövidebb ideig tartó léböjt elkezdése előtt is konzultáljon orvosával vagy dietetikussal. Terhesség és szoptatás alatt tilos léböjt kúrát folytatni.

E megbeszélés során fontos tételesen áttekinteni a tervezett napi étrend összeállítását, a böjt időtartamát, a fehérje és szénhidrátbevitel, az ásványi anyagok és vitaminpótlás elemi szabályait – zárta dr. Hudák János az Orosházi Kórház főorvosa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.