- hirdetés -

A Rotary Club világszerte 1,2 millió fő taggal működik, melynek elsődleges célja a közösség szolgálata és a hátrányos helyzetű emberek támogatása. Az orosházi Rotary szervezet jótékonysági gálájára 160 fő érkezett tegnap: a Petőfi Művelődési Központban megrendezett bál bevételét  hátrányos helyzetű gyermekek nyári táborára fordítják.

Társadalmi felelősségvállalás, segítőkészség és hivatástudat – talán ezekben a szavakban lehetne jellemezni a rotarysták tevékenységét világszerte. A nemzetközi jótékonysági szervezet 1905-ben alapították az Egyesült Államokban, mára 1 millió 200 ezer taggal rendelkeznek, s mintegy 35 ezer klubjuk van a világ 200 országában. Az 1154 főt számláló magyarországi kormányzóság 53 klubból áll.

Az orosházi Rotary Clubot 2004-ben alapították újra, létszámuk 35 főre növekedett az utóbbi években. Az elsősorban karitatív célokat szolgáló szervezet aktivitását jól mutatja, hogy immáron 13. alkalommal szervezték meg jótékonysági báljukat Orosházán: a bevételekből ezúttal is a VIII. Rotary Jótékonysági Gyermektábort rendezik meg, amely 30-40 hátrányos helyzetű gyermek nyári, 1 hetes napközis kikapcsolódását teszi lehetővé.

Az orosházi rotarysták minden évben báloznak (klikk a képre) Fotó: Kecskeméti Krisztina

– A Rotary a saját tagok befizetéséből finanszírozza a rendezvényeit. Az utóbbi időben két nagy nemzetközi projektunk volt: az End Polio a gyermekbénulás megfékezését tűzte ki célul Afrikában. Az elmúlt húsz évben 2,5 milliárd gyermeket oltottak be a védőszerekkel, s ezzel gyakorlatilag felszámoltuk a betegséget. A Rotary másik nagyszabású projektje a nemzetközi diákcsere-program, melynek időtartama 2 héttől akár 1 évig is terjedhet. Ez utóbbi esetén a Rotary Club finanszírozza az ifjú diákok költségeit, akik az egy éves időszak alatt a fogadó ország iskolájában tanulnak. A magyar Rotary Clubnál elindult a Gift of Life (Ajándékozz életet) program, melyben az orosházi grémium is részt vesz. Eme program célja, hogy román és ukrán szívbeteg gyermekeket Magyarországon tudják megműteni.  – mesélte az Oroscafe-nak Laczi Mihály, az orosházi Rotary Club elnöke.

–Leginkább az adventi vásár alkalmával találkozhatnak velünk az orosházi lakosok, ezen kívül gyermektábort szervezünk minden évben hátrányos helyzetű általános iskolások számára. Az orosházi intézmények visszajelzései alapján, aki jó tanulmányi eredménnyel rendelkezik, azt vendégül látjuk Gellértegyházán 1 héten keresztül – tette hozzá az orosházi klub vezetője.

A vendégeket fiatal orosházi tehetségek várták szórakoztató műsorokkal (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Petőfi Művelődés Központban lebonyolított estre 160 fő volt hivatalos. Érkeztek rotarysták a fővárosból, Szentesről, sőt még Romániából is. Az orosháziak számára szintén nyitott volt a rendezvényre: találkoztunk a vállalkozókkal, orvosokkal és városvezetőkkel is.

Pikkfalvi Mihály, a Szamosújvári Rotary Club elnöke elmondta: A Rotary-nak nincsenek határai, az ilyen jótékonysági bálok nagyon fontosak a szervezet életében. Számos nemzetközi projekt van, amiben részt vállalnak, ezért is jöttek el az orosházi estre. Habár most tartózkodnak először a városban, de a rendezvény keretében új kapcsolatot nyithat a két település.

Fogyasztásból nem volt hiány (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

–Minden egyesülettel és civil szervezettel, így a Rotary Clubbal szoros kapcsolatot ápolunk. Hiszem, ha látom címmel több éven keresztül volt egy baleset-megelőzési közös programunk, amiben az önkormányzat is részt vett. Minden olyan szerveződés, amit a Rotary indít, azt mi is támogatjuk. Idén a nyári gyermektáborhoz biztosítunk belépőket a gyopárosfürdői strandra – emelte ki Dávid Zoltán polgármester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.