- hirdetés -

A Körös-Maros közé rejtett értékek címmel indult fotókiállítás az orosházi Nagy Területi Múzeumban február 2-án. Balogh Gábor fényképei a nemzeti parkra fókuszálnak, s rendkívüli alapossággal ábrázolják a könnyedén feledésbe merülő természeti  kincseinket.

A kiállítást Forgó Géza, a makói Szirbik Egyesület elnöke nyitotta meg. A történész elmondta, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi feladatának bemutatása kiemelkedően fontos. A kiállítás lényege, hogy fényképeken keresztül hívják fel a figyelmet természeti értékeinkre.

–Balogh Gáborfotóinak különlegessége abban rejlik, hogy kiváló természetismerete van, és ezáltal pontosan tudja mit, mikor és hol kell lefényképezni. – ecsetelte.

Forgó Géza (középen) és Balogh Gábor (jobbra) a Makói József Attila Múzeumban találkoztak

–A képek legfontosabb célja a szervezetformálás. Olyan dolgokat szeretnénk az emberekhez eljuttatni, amivel ma már nem találkoznak. Manapság a társadalom nagy része négy fal közötti éli az életet, nem járnak ki a természetbe. Rengeteg apróságról lemaradnak, ami egyébként adott mindenkinek, hiszen ez a táj a mindannyiunké. A képekkel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy annyi érték van körülöttünk, amiket észre sem veszünk. – fogalmazott Balogh Gábor, a fényképek megalkotója.

Az orosházi születésű fényképész kutatóként dolgozik a makói József Attila Múzeumban. Elmondása szerint a képek inspirációját abból nyerte, hogy hivatásánál fogva számos olyan dolgot lát, amit az emberek észre sem vesznek. A felvételekkel pontosan ezekre az apróságokra akar rámutatni. A kihelyezett molinókon négy fénykép található, melyek alatt a feliratok magyarázatot adnak az ábrázolt pillanatokra.

Mintegy 30 érdeklődő volt kíváncsi a fotókiállítás megnyitójára (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A Körös-Maros Nemzeti Park különlegessége nem csak a természetvédelmi feladatok megvalósításában rejlik, hanem abban is, hogy a dél-alföldi régióban három megyéjét (Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok) 501 négyzetkilométeren egybefogja. Balogh Gábor képei elsősorban a Csongrád megyében készültek, melyeket a Nagy Gyula Területi Múzeum tárlatán díjmentesen lehet megtekinteni a megszokott nyitvatartási időben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.