- hirdetés -

A kellemetlen légúti megbetegedést okozó influenza vírusok világszerte előfordulnak, és gyors, cseppfertőzéssel történő terjedésüknek köszönhetően rövid időn belül nagyobb méretű járványok kialakulásáért lehetnek felelősek.
A megbetegedésre a hirtelen kezdet, magas láz, erős levertség, izomfájdalom, köhögés, torokfájás jellemző, mely általában egy-két hét alatt gyógyul. Azonban a csecsemők, idősek vagy tartós betegségben szenvedők esetében súlyosabb szövődmények, mint például hörghurut, tüdőgyulladás is kialakulhatnak, ezért számukra különösen fontos a megelőzés.

Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja az általános megelőző intézkedéseken túl a védőoltás, melyet a megbetegedés szempontjából alapbetegségüknél, életkoruknál, vagy foglalkozásuknál fogva fokozottan veszélyeztetettek térítésmentesen igényelhetnek a háziorvosuknál.
Az ingyenes védőoltásra nem jogosultak számára gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el a védőoltás.

Nem könnyű a kilábalás (Fotó: Illusztráció)

Hazánkban az influenzaszerű megbetegedések számának monitorozása érdekében influenza figyelőszolgálat működik, a lakosság körülbelül húsz százalékának megfigyelésével.
A figyelőszolgálatban a kijelölt háziorvosok, házi gyermekorvosok, vegyes praxisú háziorvosok hetente jelentik az előző hét betegforgalmát, és az influenzaszerű megbetegedésre gyanúsak számát korcsoportonként. A jelentésekben a gyermek és a felnőtt populáció arányosan jelenik meg.

A jelenlegi influenza szezonban 2017. év 40. hetétől 2018. év 20. hetéig történik az adatok gyűjtése. A heti jelentések alapján megállapítható, hogy Békés megyében, az orosházi járásban a legmagasabb az influenza aktivitás, az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya hétről-hétre emelkedik.
A 2018. évi harmadik heti adatok szerint a betegek huszonkilenc százaléka 14 éven aluli gyermek, huszonkilenc százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt, 24,2 százalék a 35-59 évesek korcsoportjába, 17,7 százalék a 60 éven felüliek közé tartozik.

A megbetegedési adatokra tekintettel különösen javasolt még a védőoltások beadása, mivel a védettség kialakulása még időben, nagy számban megelőzheti a megbetegedéseket -tájékoztat az Orosházi Járási Hivatal. 

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.