- hirdetés -

Orosházi kis- és középvállalkozók is segítséget, átfogó információt kaptak a foglalkoztatási helyzetük erősítése érdekében azon a fórumon, melyen a térségben megvalósuló foglalkoztatási programok, és munkahelyteremtő pályázatok kapták a főszerepet. Dél-Békés országgyűlési képviselője, Simonka György a mintegy 80 érdeklődő számára kiemelte, a térségben a vállalkozások bevonásával alakítják ki a körzet történelmi fejlődését szolgáló hosszú távú koncepciót, a Calendula Tervet.

Az első körben meghirdetett, a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő és –megőrző beruházásainak elősegítésére kiírt pályázaton orosházi vállalkozások is eredményesen szerepeltek, több mint 70 millió forint támogatás járult hozzá 30 új munkahely megteremtéséhez. A legfrissebb, január 6-ától 5 milliárdos keretösszeggel indult foglalkoztatási programot Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője mutatta be a január 25-i, mezőkovácsházi fórumon. Elhangzott, a nyertes vállalkozók többek között új eszközöket, gépeket szerezhetnek be, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják. A támogatás mértéke új munkavállalónként legalább 1,5 millió forint, a hátrányos helyzetű térségekben (pl. Mezőkovácsházi és Orosházi Járás) további 400 ezer forint jár. Kiegészítő támogatás is igényelhető a regisztrált álláskeresők és a tizenkét hónapja közfoglalkoztatási jogviszonyban álló munkavállalók után, melynek összege 500 ezer, illetve 800 ezer forint.

Közel ötven vállalkozó, polgármester és alpolgármester érkezett a mezőkovácsházi fórumra (Fotó: Rosta Tibor)

– Jelentős forrásokat sikerült kiharcolnunk a Mezőkovácsházi és az Orosházi Járás munkaerő-piaci helyzetének javítására. Az álláskeresők száma a dél-békési térségben az elmúlt öt évben 4 600-ról 2 600-ra csökkent, azonban még most is sok a megoldandó feladatunk. Meg kell ragadnunk minden lehetőséget, hiszen valamennyiünk célja, hogy biztos munkahelyet nyújtva itt tartsuk a munkavállalókat, a munkaadóknak pedig minél jobb feltételeket biztosítsunk versenyképességük növeléséhez, ezáltal hosszú távon a gazdasági növekedéshez – hangsúlyozta a fórumon Simonka György országgyűlési képviselő.

A cél, hogy közös munkával a lehető legtöbb forrás jusson Dél-Békésbe (Fotó: Rosta Tibor)

A február 9-éig benyújtható pályázat célja a kkv-szektor fejlesztésén túl a helyi gazdaságok megerősítése, a területi különbségek csökkentése és a hátrányos térségek felzárkóztatása. Ezt az átfogó, a foglalkoztatási helyzet javítására, az álláskeresők munkához jutására és a vállalkozások megerősítésére irányuló célt tűzték ki a Mezőkovácsházi és Orosházi Járás foglalkoztatási paktumai is, melyekről szintén hallhattak a fórumon megjelentek. A térség országgyűlési képviselője, Simonka György szerint kiemelt feladatként kell kezelni a munkaerő-piaci szereplők igényeinek összehangolását. Ezt hivatottak elősegíteni a paktumok, melyek újabb több százmillió forinttal járulnak hozzá Dél-Békés fejlődéséhez a következő időszakban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.