- hirdetés -

Egy természetbarát hobbi, a geocoaching nevű elfoglaltságban találta meg számításait az „Orosháza Város Sportjáért” címmel kitüntetett Viczián Zoltán. Nemrég vándorkupát nyert a sportága gyalogos megmérettetésén.

Különleges szabadidős elfoglaltságot talált magának két és fél évvel ezelőtt Viczián Zoltán. A még talán kevésbé ismert geocoaching nevű megmérettetés alapvetően egy természetbarát hobbinak számít, melynek segítségével Magyarország legkülönlegesebb helyszíneire juthatunk el. A történelmi Magyarország területén, de leginkább a mostani határokon belül 4355 ládával és több, mint 5000 érintőponttal kereshetők fel a gyönyörű látnivalók.

– Számomra is meglepő volt, hogy eddig észre sem vettem, milyen kis apró csodák találhatók olyan helyszíneken, amik mellett korábban elhaladtam többször is pár száz méterrel – ismertette a geocoaching különlegességét Viczián Zoltán.

A pontok megtalálása koordináták alapján, GPS készülékekkel történik. A geoládákban, amit a vállalkozó kedvű versenyzők megtalálhatnak jelszó és apró ajándékok találhatók.

Viczián Zoltán a Jági tanösvénynél vehette át a győzelemért járó vándorkupát

– Nekem eddig 1329 megtalált ládám van és 6 saját ládával is rendelkezem – sorolta az eddigi eredményeket. Mint kiderült egy Geocoaching Kupa megszervezésével ösztönzik a játékosokat minél több pont felkeresésére. Tavaly 58-an indultak el a gyalogos megmérettetésen.

Zoltánnak végül 93 napnyi túra alatt megtett 2806 kilóméterrel és 1587 pontjával az első helyet és az ezzel járó vándorkupát is sikerült megszereznie. A díjátadót stílusosan egy geoszilveszter keretében a Jági tanösvénynél tartották.

– Csodálatos helyekre jutottam el, olyanokra, amikről lehet, hogy a megmérettetés nélkül tudomásom sem lett volna. Szenna, Bózsva, Gölle és Gyűrűfű, hogy csak néhányat említsek. Csak azt tudom mondani újra és újra, hogy milyen szép a mi kis országunk – mesélt élményeiről.

Reméli, hogy sok újabb ládát tud még majd felkeresni a későbbiekben és élménybeszámolói segítségével másokkal is megoszthatja ezt a csodálatos világot. Akit érdekelne a beszámoló, a Petőfi Művelődési Központban, február 2-án hallgathatja meg Zoltán történeteit 16 órától a Nyugdíjas Pedagógusok Orosházi Egyesülete által szervezett rendezvényen.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.