- hirdetés -

Nyílt napot tartott januárt 27-én a Kodolányi János Főiskola. Gyopárosi úti központjába várta a képzési kínálata iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló fiatalokat, szüleiket, illetve az első, vagy újabb diplomájukat megszerezni kívánó felnőtteket.

Huszonöt év, huszonötezer diploma. Ezzel a statisztikai adattal indította ismertetőjét Vizi László Tamás rektorhelyettes a főiskola budapesti campusán. Előadását internetkapcsolat segítségével az orosházi képzési központban összegyűlt mintegy ötven érdeklődő is élőben figyelhette.

Az intézmény általános bemutatása mellett Vizi László Tamás beszélt a színes főiskolai életről, az egyedülálló nemzetközi lehetőségekről, valamint azokról az adatokról is, amelyek szerint a Kodolányi a legeredményesebb felsőoktatási intézmények között van Magyarországon.
– Nálunk az egyik legkisebb a lemorzsolódás, a hozzánk beiratkozó fiatalok több mint 90 százaléka megszerzi a diplomáját. Ezzel szemben az országos átlag szerint minden harmadik hallgató e nélkül hagyja el a főiskolákat és egyetemeket – emelte ki.

Mintegy ötvenen hallgatták meg a tájékoztatókat (Fotó: Rajki Judit)

Hozzátette, ez annak is köszönhető, hogy a megszokottól eltérő kapcsolatot alakítanak ki a hallgatókkal, a csoportoknak – ha nem is a középiskolából ismert osztályfőnöke, de – saját vezető tanára van, akihez minden kérdésükkel, kérésükkel, gondjukkal fordulhatnak.

Az orosházi képzési központ ebben is élen jár, ahogyan az éppen folyamatban lévő, mintegy 80 millió forintos fejlesztésnek köszönhetően a Gyopárosi úti épület informatikai felszereltsége is XXI. századi szintre lép.

Duális képzés, városi támogatás

Ezt már Malatyinszki Szilárd központi székhelyigazgató mondta el, majd egy felmerülő kérdésre válaszolva kifejtette, Szabó Péter rektor vállalása szerint akár egyetlen hallgatóval is elindulnak a főiskola alapszakjai.
– Hat alapszakra várjuk a jelentkezőket, ebből négyen a duális képzést is biztosítjuk a hallgatóink számára. Ezek a szakok a turizmus-vendéglátás, gazdálkodás-menedzsment, a szociális munkás és az emberi erőforrás, amelyeken fizetést kapnak a fiatalok, miközben tanulnak – emlékeztetett.

A kérdésekre Malatyinszki Szilárd központi székhelyigazgató válaszolt (Fotó: Rajki Judit)

A lakhatással kapcsolatos felvetésre reagálva ismertette, hogy több mint ötven kollégiumi férőhely áll az intézmény rendelkezésére, ugyanabban az épületben, ahol az oktatás folyik. A saját fürdővel rendelkező szobák három ágyasak, és előre láthatólag önköltségi áron kapják majd őket az igénylők.

Felmerült még a közlekedés kérdése, mivel a főiskola a városközponttól, így az autóbusz, valamint vasúti pályaudvartól is megközelítőleg 5 km-re található. Malatyinszki Szilárd elmondta, a helyi járatok az épület előtt állnak meg, és hozzátette, ígérni ugyan nem tudja, de igyekszik elérni, hogy a kodolányis hallgatók ingyen kapják rájuk a havi bérletet.

Ennél is jóval nagyobb segítséget jelent az orosházi önkormányzat felajánlása.
– Mindenben támogatjuk a főiskolát, mert azt gondoljuk, hogy az oktatást patronálni egy jó befektetés. Éppen ezért finanszírozzuk a Békés megyei hallgatók számára bizonyos feltételek mellett a teljes képzést – hangsúlyozta Dávid Zoltán polgármester.

A szóbeli tájékoztató mellett kiadványokat is kaptak az érdeklődők (Fotó: Rajki Judit)

Az üzenet már elérte a fiatalokat, az érdeklődők között többen is voltak, akik élnének a felajánlott lehetőséggel. Például a békéscsabai Koszecz Attila, aki jelenleg Budapesten tanul, de egy kisebb közösségbe vágyik.
– Az ELTÉ-n töltöttem egy fél évet, de nekem túl nagy az az intézmény, rengetegen vagyunk, nem érzem hallgatóbarátnak. Amennyiben át tudom hozni ide a már elvégzett félévemet a gazdálkodási szakra, akkor nagy örömmel folytatnám Orosházán – fogalmazta meg a tájékoztató után.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.