- hirdetés -

Városunk egyik kiemelkedő sportegyesülete az Orosházi Kyokushin Karate Szabadidő Kör (OKKSZK). Az elmúlt évben sokszor számolhattunk be az egyesület sportolóinak sikereiről, de milyen is volt a 2017-es esztendő és mi mindent várnak az idei évtől? Az elnököt, shihan Zsiga Zsoltot kérdeztük.

Nagyon erős, sok versennyel tűzdelt volt a klub tavalyi éve. Belföldön, külföldön egyaránt sokszor álltak tatamira a karatésok. Hazai versenyeken diákolimpiát, országos versenyeket nyertek a klub utánpótlás versenyzői. Nem csak a gyerekek, de a senior és másodosztályú felnőtt versenyeken is sikerült értékes érmeket szerezni. Európa-bajnokságokon öt arany, négy ezüst, öt bronzérmet és egy negyedik helyet szereztek, Európa kupákról három-három második és harmadik helyet hoztak el a klub versenyzői. Részt vettek Világbajnokságon is. Kotuly Zoltán a juniorok között harmadik helyet szerzett az IFK világszervezet nyílt világversenyén. Mindezek mellett sensei Zsiga Zsolt profi világbajnoki mérkőzésen szerepelt. Ezek a számok, az eredmények, mögöttük azonban sok minden rejtőzik.

Sok versenyen képviselik hazánkat és Orosházát (Fotó: egyesület)

Rajta vagyunk a térképen

– Jelenleg 128 fő a taglétszámunk, ebből 40-50 a rendszeresen versenyzők száma. Ez egy jónak mondható arány. Ezzel az országban a legtöbb utánpótlás korú gyereket versenyeztető klubok közé tartozunk. Van mintegy tíz felnőtt versenyzőnk, akik közül négyen világszintű harcosnak mondhatók. A nálunk sportoló gyerekekből nem mindenki lesz versenyző, de az biztos, hogy fegyelmezett, egészséges, tudatos felnőtt válik belőlük. Ezért nagyon fontos és nagyon jó, hogy a város és a képviselő testület hosszú évek óta teljes mellszélességgel a klub mellett áll és a versenyeztetés mellett támogatja azt a nevelő munkát, amely nálunk folyik – hangsúlyozza a mester.

A nemzetközi versenyeken, Európa- és világbajnokságokon szerzett elismerések, érmek mellett az elért sikerek garantálják, hogy az OKKSZK nevét karatés berkekben külföldön is ismerik. Tudják hol van Magyarország, tudják hol van Orosháza. Rajta vagyunk a térképen.

Sensei Zsolt

Sensei – vagy ha úgy tetszik – ifjabb Zsiga Zsolt, a klub kétség kívül legnevesebb, legértékesebb versenyzője. Sok szép eredménnyel büszkélkedhet. A mindenkori esedékes ellenfelek mellett ádáz csatákat vív a római joggal, polgárjoggal, büntető joggal. Ötödik félévét fejezi be a Szegedi  Tudományegyetem Jogtudományi Karán. Ha végez, a jogi lesz a második diplomája. Aktív sportolói pályafutása végeztével ügyvéd szeretne lenni.

Eredményeiről, terveiről visszafogottan, szerényen nyilatkozik.
– A tavalyi évem olyan egyszer fenn, egyszer lenn év, egyfajta tanuló év volt. Egy súlycsoporttal feljebb, mínusz nyolcvanöt kilóban szerettem volna második profi világbajnoki címemet megszerezni. Nem sikerült. A bírók egy hajszállal svájci ellenfelemet látták jobbnak. Az IFK világbajnokság sem az én versenyem volt. A számomra nagyon fontos versenyen, a Britisch open-en is „csak” a harmadik helyig jutottam. Az év végi Oroszországban rendezett világbajnoki versenyen sérülés miatt nem tudtam tatamira állni. Nagyon sokszor egy-egy apróságon csúsztam el. Ezt kell idén kijavítani – foglalja össze a fiatal mester.

Mindenütt dobogó a cél

A vizsgaidőszak végén tartunk, most már egyre több és keményebb edzésen vesz részt, és egyre többet gondol az idei megmérettetésekre, versenyekre.

Ifj Zsiga Zsolt veszi át a mozdulatokat a gyerekekkel (fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A nagyobb versenyek sora márciusban, a Magyar Bajnoksággal kezdődik. Itt győznöm kell. Április végén következik az örményországi IFK Európa-bajnokság. Na, az lesz az első nagy durranás. A döntőbe mindenképp szeretnék bejutni. A második félévben lesznek a nagyobb versenyek, mint például a Kínában rendezendő Világkupa, a Britisch Open és a kazahsztáni világbajnokság. Előtte tervezek két kemény edzőtábort, hogy száz százalékos állapotban tudjak tatamira állni. Az egyetemi szorgalmi időszakban azt hiszem nem fogok annyit „szorgoskodni”, mint kellene, inkább az edzéseket nyomom meg – avat be az idei tervekbe Zsolt.

A világszínvonalú élsportot és a tanulást egyszerre, jó szinten csinálni persze nem egyszerű feladat. Komoly időbeosztással és az eddig megszokott akarattal azonban elérhetők a célok mindkét területen. Szurkolunk az OKKSZK-nak és ezen belül Zsiga Zsoltnak, hogy jövő ilyenkor ne a tanulás, hanem a siker évéről számolhassunk be.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.