- hirdetés -

A napokban kihelyezték a hosszú évek óta várt útfelújítást jelző táblákat nemcsak Orosháza határában, hanem a térség több településénél is. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében hamarosan elindulhat városunkban az Aradi utca felújítása. Dél-Békés országgyűlési képviselője, Simonka György szerint évtizedes lemaradásokat dolgoznak le a körzetnek kiharcolt útfejlesztésekkel, megteremtve a minőségi közlekedés feltételeit, erősítve a gazdasági fellendülés egy fontos pillérét.

A TOP keretében Békés megye számára közel 58 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésre – ebből 3,709 milliárd forint fordítható a megye útjainak felújítására. A forrásból közel 25 kilométernyi útszakasz újul meg 13 szakaszon. Érintett a Kevermes-Medgyesegyháza-Orosháza összekötő út is, melyen belül a nagy forgalmú, felújításra szoruló orosházi Aradi utca 1,22 kilométerére is vonatkozik a felújítási terv.
– Az itt élők régi igénye ez a beruházás. Sokat dolgoztunk a dél-békési összefogás keretében annak érdekében, hogy Orosháza is nyertese legyen az útfejlesztéseknek, és rövid időn belül elkezdődhessen a burkolatjavítás az Aradi utcán is – összegzi a várhatóan tavasszal induló fejlesztés fontosságát Dávid Zoltán polgármester.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától lapunk megtudta, hogy Békés megyében a TOP kerete mellett a 100 milliárd forintos hazai programban is útszakaszok újulnak meg, ezeket a fejlesztéseket mutatják a napokban kihelyezett projekttáblák, például Pusztaföldvárnál is.

A projekt részleteit tartalmazó táblát már kitették (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A Dél-Békésben élők jogos igénye az útfejlesztés. Mindent megteszünk azért, hogy a forrásokat elnyerjük, és az utak kilométerről kilométerre megújuljanak. Bár mindenki előtt nyilvánvaló, hogy Békés megye útjai olyan állapotban vannak, hogy az erre szánt források többszöröse sem lenne elég, ezért akkor sem állunk meg, ha van egy kis előrelépés. Dolgozunk a folytatásért – hangsúlyozza Simonka György. Dél-Békés országgyűlési képviselője visszautalva az elmúlt évek eredményeire is kiemeli, a Tótkomlós-Orosháza, Mezőkovácsháza-Orosháza közti szakaszok és a 47-es főút fejlesztése után most az ún. dinnyés úton a sor, hiszen az utak járhatósága építi a térség jövőjét.

Régi igény az útfelújítás az Aradi utcán (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A beruházásért felelős Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályától megtudtuk azt is, hogy a munkálatok előkészítése jelenleg is zajlik, az orosházi Aradi út vonatkozásában is. Mivel országosan mintegy ötszáz beavatkozási helyszínről van szó, a kivitelezésekhez szükséges tervezéseket és kivitelezői közbeszerzési eljárásokat folyamatosan és ütemezetten végzik. Egyes projektek pontos ütemezéséről később adnak bővebb tájékoztatást.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.