- hirdetés -

Akár Magyar Kultúra napi ajándéknak is tekinthetnénk azt a két levelet, melyeket a jeles naphoz közel kapott a Justh Zsigmond Városi Könyvtár. Megérkeztek a hivatalos értesítések, hogy a könyvtár pályázatai közül kettő is sikeresen szerepelt.

Buzai Csaba könyvtár igazgatót kértük, hogy ossza meg velünk a részleteket.

– A tavalyi évünk (és egy kicsit a 2016-os év második fele is) nem kis részben különböző pályázatok írásáról is szólt a könyvtárban. Igyekeztünk minden lehetőséget megragadni, és a különféle kiírások szempontjaihoz igazodva újabb és újabb ötleteket megfogalmazni. Célunk minden pályázat benyújtásakor az volt, hogy még több, még színesebb és még színvonalasabb szolgáltatást nyújtsunk a könyvtár használóinak. Örömmel jelenthetjük, hogy az elmúlt napokban két lépéssel is sikerült közelebb kerülni céljainkhoz – kezdi a beszámolót az igazgató.

Összefogva az iskolákkal

A múlt héten kapták meg az értesítést az Emberi Erőforrások Minisztériumától, miszerint a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért című felhívásra benyújtott támogatási kérelmüket az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője 14 989 122 Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte.

– A pályázatban hét oktatási intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást, akikkel felsorolni is nehéz, mennyi közös projektünk lesz 2018 áprilisa, és 2019 augusztusa között. Hogy csak néhány példát említsünk: népi értékeink megismerése, digitális eszközhasználat, Harry Potter tábor, társas- és egyéni játékok, játék és tanulás, írás- és könyvtörténet, szövegértés fejlesztése, problémamegoldás serdülőkorban, zenei vetélkedő. Természetesen a későbbiekben ennél bővebben is megismerheti mindenki a pályázat tartalmát – sorolja Buzai Csaba.

Buzai Csaba igazgató vázolja a könyvtár idei terveit (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Új arculatot kap a könyvtár

A mai napjukat a Nemzeti Kulturális Alap levele aranyozta be, melyben értesítették, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtár arculatának kialakítására benyújtott pályázatuk 493 465 Ft támogatásban részesül.

– A pályázat segítségével szeretnénk elérni, hogy a hozzánk bármilyen felületen eljutó használó harmonikus, ismerős környezettel, képpel találkozzon. Szintén csak a legfontosabbakat említve: szakember segít majd az arculati elemek kialakításában, megtervezésében, megújul majd az olvasójegyünk, a könyvtár szolgáltatásait bemutató kiadványt készítünk majd, megújulnak a feliratok a polcokon, ajtókon, ablakokon, készül új roll up, a könyvtárosoknak passztartó, az olvasóknak pedig kitűző. A támogatási szerződés megkötése után (180 napon belül) itt is elindul a megvalósítás – egészíti ki a jó hírt a könyvtár vezetője.

A nyertes pályázatokkal kapcsolatos új feladatok mellett természetesen folytatódnak a megszokott és az olvasók által megkedvelt klubfoglalkozások, szolgáltatások, rendezvények. Az új könyvek vásárlásakor igyekeznek figyelembe venni az olvasók javaslatait is. A könyvtár látogatottsága az elmúlt években folyamatosan növekedett, azt szeretnék elérni, hogy ez a folyamat is folytatódjék.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.