- hirdetés -

Egyre többen küzdenek világszerte a túlsúllyal, és sokan szeretnének karcsúbbak lenni, ezért mindenféle diétát, és fogyókúrás tanácsot kipróbálnak túlnyomórészt eredménytelenül. Dr. Hudák János, az Orosházi Kórház belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa segít eligazodni a fogyókúrás tanácsok tengerében.Orvosi, dietetikai és baráti tanácsok, az internet végeláthatatlan javaslatai ellenére a túlsúlyos emberek jelentős százalékánál nem sikerül tartós eredményt elérni a fogyókúrában. Dr. Hudák János elmondta, egyetértve a Fat Free Testsúlycsökkentő Központ dietetikus és fogyókúrás tanácsadói csapatának véleményével, a fogyókúrázók számára a legfontosabb alapelvek a következőkben foglalhatók össze.

A fogyókúra ne jelentsen koplalást
A koplalás lelassítja az anyagcserét, fokozza a szervezet zsír-raktározási hajlamát, mely a normál táplálkozáshoz történő visszatéréskor a leadott kilók gyors visszaszerzéséhez vezet. A koplalás többet árt, mint a használ.

Nincs mindenkire egyformán alkalmazható diéta
Minden embernek más a napi energiaigénye, de minden emberi szervezetnek szüksége van számos tápanyagra az optimális működéshez. Barátok, munkatársak, rokonok tanácsai, bulvár-magazinokban javasolt étrendek kritikátlan átvétele számos veszélyt rejtenek magukban. A személyre szabott étrend a legfontosabb.

Szénhidrát nélkül fáradékonyakká, kedvetlenekké és motiválatlanokká válhatunk.  (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Felejtsük el a szénhidrát mentes diétát
Általánossá vált az a vélekedés, hogy a szénhidrátok hizlalnak és károsak az egészségre. A hozzáadott cukrok valóban ártalmasak a szervezetre, de a komplex szénhidrátfajták rendkívül fontos elemei a táplálkozásunknak. Legfontosabb energiaforrásaink, ráadásul a testi sejtjeink jelentős része köztük az idegsejtek is, kizárólag szénhidrátból tudnak energiát nyerni mindennapi funkcióik ellátásához. Nélkülük fáradékonyakká, kedvetlenekké és motiválatlanokká válhatunk.

Ne higgyünk a villámdiétákban, ne akarjunk heti 1 kg-nál többet fogyni
A fogyókúrás villámdiéták mindig extrém stresszt okoznak a szervezetnek és a tartós eredmény helyett csak károkat okoznak az egészségünkben. A fogyás jelentős hányada az izomszövetek sorvadásából származik. Azaz a testsúly csökken ugyan, de a testzsír-százalék hosszútávon nőni fog. Az intelligens fogyáshoz türelemre és időre van szükség.

Ne szedjünk fogyasztó gyógyszereket
E készítményeket gyártó és forgalmazó cégek számára az egyik legnagyobb üzlet a fogyást ígérő gyógyszerek, étrend-kiegészítők vény nélkül kapható táplálék- kiegészítők sokasága. A szervezetet ideig-óráig át lehet verni, de hosszú távon nem. Nem is beszélve az alkalmazott készítmények mellékhatásairól.

Mozgás nélkül nincs fogyás
A rendszeres testmozgás olyan biológiai változásokat vált ki a szervezetből, amelyek segítségével a test hatékonyabban használja fel a testzsírokat. Megváltozik a vérkép, az izmok hajszálerezettsége fokozódik, javul az oxigén felvétel, az izmaink feszessé válnak. Az optimalizált testmozgással elért fogyás tartós, míg testmozgás nélkül sokkal gyengébb és kevésbé tartós eredményeket érhetünk csak el. De kerüljük a túl intenzív edzéseket, mert az extrém intenzív mozgások túlterhelik a szervezetet, gyenge a zsírégetés hatékonysága és hosszú a regeneráció időtartama.

Az interneten az égvilágon minden megtalálható, de ne higgyünk el mindent kritikátlanul (Fotó: illusztráció)

Ne higgyünk kritikátlanul az internetnek
Az interneten az égvilágon minden megtalálható, de ne higgyünk el mindent kritikátlanul. Tájékozódjunk hiteles forrásokból és igyekezzünk megtanulni a testünk és az anyagcsere működését. Ha így teszünk, idővel képesek leszünk tudatossá válni és együttműködni a szervezetünkkel.

A fogyás tehát egy összetett folyamat, ezért nem elég, ha saját fejünk után megyünk. Érdemes megkérdezni egy szakértőt és vele együtt kidolgozni a számunkra megfelelő étrend és mozgás kombinációt, amivel biztonságosan és sikerrel le tudjuk adni a fölösleges kilókat.

Dr. Hudák János főorvos legközelebb a léböjtkúrával kapcsolatban oszlatja el a kételyeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.