Jön az új ezres – Folytatódik a bankjegyek cseréje

Négy éve zajlik a forintbankjegyek cseréje. Tavaly nyáron a 2000 és 5000 forintos címletek újultak meg, a legújabb ráncfelvarrás az 1000 forintost érinti. Az új forintbankjegy március 1-jén kerül készpénzforgalomba.

Ahogy már korábban megírtuk, a Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban lévő forintbankjegyek cseréjét. A csere következő lépéseként 2018. március 1-től kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek, amelyek régi változataival 2018. október 31-ig fizethetünk majd. A régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem született döntés. Ennek a címletnek mind a régi, mind az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban. 

A program keretében az elmúlt években a hatból már négy címlet megújult és a régi 20 000, 5000 és 2000 forintos bankjegyek bevonása is megtörtént, így ezekből a címletekből már csak az új változatokkal lehet fizethetni.

Utoljára október 31-én lehet a régi ezresekkel fizetni (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az 1000 forintos címlet régi változatait 2018. október 31-ig lehet készpénzforgalomban használni. Ehhez kapcsolódóan már az elmúlt év szeptemberében megkezdődött az automaták felkészítése az új 1000 forintosok kezelésére.

Az MNB felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital-és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették ezt meg – a hátralévő egy hónapban készítsék fel a berendezéseiket az új ezresek elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták új bankjegyekkel történő használata.

Az új 1000 forintos bankjegy is ráncfelvarráson esik át (Fotó: MNB)

Fontos információ, hogy a bevont bankjegyek nem veszítik el értéküket, mivel a bevonási határnapot követően még három évig minden bank- és postafiókban, húsz évig pedig az MNB lakossági pénztárában díjmentesen beválthatók – azonos címletű ­– új fizetőeszközre – olvasható az mnb.hu-n.

A forint bankjegyekkel kapcsolatos változásokról, illetve a bevont fizetőeszközök átváltásával kapcsolatos tudnivalókról az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán további naprakész, részletes információk érhetők el (https://www.mnb.hu/bankjegy-es-erme).


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás