Versek, népdalok és képzőművészek versenye a Székácsban

Idén már a tizenhatodik alkalommal rendezték meg a Kölcsey Ferenc versmondó- és népdaléneklési versenyt, valamint a fotó- és rajzpályázatot a Székács József evangélikus iskolában.

Már tizenhatodik alkalommal rendezte meg a Kölcsey-versenyt a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, január 19-én. A megmérettetés célja a hagyományőrzés, a kultúra ápolása, megemlékezni az 1989 január 22-e óta ünnepelt magyar kultúra napjáról és a Himnusz születésének évfordulójáról.

Az iskola dísztermében tartott megnyitón Fehér Borbála, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket.

– Az a várakozás tölt el minket izgalommal, hogy mit kapunk ajándékba. Minden évben megajándékozottnak érezhetjük magunkat, hiszen az elhangzó szavalatok, a felcsendülő dallamok és a pályázatra beérkezett fotók és rajzok szebbé és értékesebbé teszik az életünket – hangsúlyozta.

Ezután kezdetét vette a megmérettetés, ahová idén tizenhét intézményből érkeztek versenyzők és pályázók. Orosházi és a városhoz közeli iskolákból, de még a testvérváros, Nagykároly líceumából is érkeztek diákok.

Népdaléneklésben, versek szavalásában és fotózásban mutathatták meg tehetségüket a diákok (Fotó: Rajki Judit)

– Az eredeti ötlet szerint még a Himnuszt kellett szavalniuk régebben a versenyzőknek. Az elmúlt években átalakult a szisztéma, évente felváltva a Himnusz és Vörösmarty szózata számít kötelezőnek, mellette pedig egy szabadon választott költeménnyel kell jelentkezniük a versenyzőknek. Az idén, halálának negyvenedik évfordulója alkalmából Nagy Lászlóra esett a választás, az ő költeményeiből válogathatnak a verset szavalók – ismertette a versmondók megmérettetésének a feltételeit Fehér Borbála.

A népdaléneklési verseny a versmondókéhoz hasonlóan három kategóriában, az 5-6, a 7-8 és a 9-12. osztályos tanulók közt zajlott. Képzőművészeti tehetségüket is megmutathatták a diákok, a rajz- és fotópályázat alapszabálya az volt, hogy a magyarság értékeit ábrázolják az elkészült művek, szintén általános iskolai és gimnáziumi versenyzők korcsoportjaira bontva díjazták őket.


Az OrosCafé további használatához el kell fogadnod a cookie-k használatát. További információ

Amennyiben a beállítás változtatása nélkül böngészel tovább az oldalunkon, vagy az "Elfogadás" gombra kattintasz, azzal elfogadot a cookie-k használatát.

Bezárás