- hirdetés -

Csukás István író, költő 2017-ben kiérdemelte a Nemzet Művésze díjat, ennek apropóján készül róla egy portréfilm. Hogy kötődik ez Orosházához? Bettikán keresztül, vele beszélgettünk.

Bakos Bettina orosházi születésű énekes, aki jelenleg Budapesten tanul, tevékenykedik. Zenekarával többek között  Csukás István verseit is megzenésítik. Személyes ismeretség is összeköti már őket, ennek is köszönhető, hogy részt vehetnek a dokumentumfilm forgatásán, sőt szerepelhetnek is benne. Ebből az alkalomból kérdeztük meg a Bettika Quintet, és a Bob és Bobék Orchestra énekes, zeneszerzőjét.

A Bettika Quintet többek között Csukás István verseit is megzenésítik(Fotó: Sin Olivér)

– Zenekarunk Dévényi Zoltánnal, a zenekar gitáros és zeneszerzőjével indult, pár évvel ezelőtt. Kedvtelésből kezdtünk neki a közös munkának, hiszen én akkor még népi éneket tanultam. Szinte ismeretlen volt az együtt zenélés fogalma és érzése. Az első koncert után úgy éreztük, hogy ezt mindenképpen folytatni kell, így csatlakozott hozzánk bőgős barátunk, Mayer József „Dodi”. Dobosunk, Richter Ambrus pedig szinte véletlenek során került zenekarunkba, mikor Csukás István műsorunkat készítettük el. Szerencsére azóta is szívesen zenélünk együtt, és azóta Kosztolánszki Dominik, szaxofonos is alkalmanként csatlakozik hozzánk – mesél Bettika a kezdetekről.

Elmondta, Csukás Istvánnal való megismerkedése a zenekar gitáros és zeneszerzőjének Zoltánnak köszönhető, hiszen ő volt az, aki elérhetőséget szerzett, és megbeszélte a találkozót.
– Egy szép, napsütéses nyári napon meglátogattuk Csukás Istvánt. Izgalommal léptünk be hozzá. Nagy szeretettel, és érdeklődéssel fogadott minket. Átbeszéltük a műsor szerkezetét, tanácsokkal látott el, és eljátszottunk neki néhány dalt a versei közül. Nagyon meg volt hatva. Azóta is tartjuk a kapcsolatot, és bemutatkozási lehetőségekkel segít minket – ecseteli az első találkozás pillanatait Bettika.

Ahogy előzőleg megírtuk, az énekesnő megismerkedése Csukás István felnőtt verseivel a véletlennek köszönhető. Meséli, rendszeresen jár könyvtárba, és az egyik alkalommal talált egy könyvet, amit úgy érzett nem szabad ott hagynia. Ez a könyv, Csukás István: Évszakom a szerelem kötet volt. Hazavitte, kinyitotta, és énekelt.
– Az első amin megakadt a szemem, a Szerelmes vers volt. Ahogy olvastam rögtön megihletett, hiszen egy nagy meglepetés volt az a világ, amit versein keresztül tapasztaltam. A költői lét, a szerelem, férfi és nő közötti viszony, maga az élet feketén-fehéren, és persze az örök gyerek – hangsúlyozza lelkesen.

Bettika elmondása szerint azért tartja az egyik kedvenc költőjének Csukás Istvánt, mert nem felejtette el milyen gyereknek lenni, és mindig derűsen, apróságokban is meglátni az örömet.
– Támogat, ötletel, és segít nekünk. Így lett lehetőségünk a róla készülő  portréfilmben is szerepelni – emeli ki.

Számára az lenne a legnagyobb öröm, ha végre szülővárosában, Orosházán játszhatna zenekarával.(Fotó: Sin Olivér)

Az M5-csatorna egyik szerkesztője kereste meg őket, vele beszélték meg a részleteket. A Petőfi Irodalmi Múzeumban volt a forgatás.
– Nehéz volt a választás, hogy mely dalokat vegyük fel, de végül sikerült dűlőre jutni, hiszen Horváth Kristóf „Színész Bob”, slammer is közreműködik az előadásban, így olyat választottunk amiben ő is megmutatkozik – mondja boldogan.

Elmondta, tanulmányaimat jelenleg a Bartók Béla Konzervatóriumban folytatom jazz éneken, és idén felvételizek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz ének szakára. Több zenekarban énekel, és most egy számára új helyzetben is kipróbálja magát, Brávácz Alexandra jógaoktatóval egy élőzenés jógaóra sorozatot indítottak el, melyen egyedül énekel és improvizál.

Csukás István felnőtt verseiből készült műsoruk ősbemutatója április 11-én, a költészet napján lesz látható Budapesten a MOM Kulturális Központban Színész Bob közreműködésével, erre koncentrálnak most.

Mikor későbbi céljairól, álmairól kérdeztük mosolyogva vallotta, az lenne a legnagyobb öröm, ha végre szülővárosában, Orosházán is játszhatna zenekarával.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.