- hirdetés -

A körzeti és szakorvosi ellátás fejlesztésére nyert el 150 millió forintot Orosháza városa az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A tervezett projekt keretében háziorvosok és egyéb egészségügyi szakemberek együttműködő hálózata alakul ki Orosházán és térségében.

Praxisközösség alakul ki Orosházán és környékén. Orosháza városa ugyanis 150 milliós támogatást nyert el az Emberi Erőforrások Minisztériumától, amit az orvosi ellátás fejlesztésére fordítanak.

– Nagyon örülünk, hogy a város ismét egy nagy értékű pályázat nyertese lett, amely nem jöhetett volna létre a közreműködő szakemberek, orvosok hozzáértése és kitartó munkája nélkül. Kiemelkedő fontosságú az egészségügy fejlesztése és ez a program nagyban hozzájárulhat a lakosság egészségügyi állapotának javításához – értékelt Bojtor István alpolgármester.

A hálózat a hagyományos gyógyító, akut és sürgősségi ellátás mellett kiemelt figyelmet szentel a balesetek megelőzésére és az egészségfejlesztésre, tehát a népesség egészségi állapotának javítása ugyanúgy cél, mint a betegek ellátása és gondozása.

A betegek ellátása és gondozása mellett a népesség egészségi állapotának javítása a cél (Fotó: Rosta Tibor)

– Az elvégzendő feladatok között szerepel az érintett körzetek lakosságának szűrővizsgálata, különös tekintettel a hat legnagyobb jelentőségű betegségcsoportra. A kiszűrt pácienseket lehetőség nyílik a praxisközösség által alkalmazott gyógytornászhoz, dietetikushoz, pszichológushoz vagy a szükséges szakrendelésekre irányítani. A gyermek és terhesgondozás fejlesztése is része a programnak. A megalakuló praxisközösséget  a felhívásra jelentkező felnőtt, vegyes és gyermekháziorvosi körzetek orvosainak részvételével 9 körzet fogja létrehozni Orosháza és Tótkomlós praxisainak bevonásával – mondta dr. Patvaros Áron, a projekt kezdeményezője.

A térség Egészségfejlesztési Irodájával kötött megállapodás értelmében a praxisközösségnek nem saját forrásból kell a klienseinek többletszolgáltatást biztosítani. Az új, a közösséget támogató tárgyi eszközök és szoftverlicencek szintén a magas színvonalat biztosítják. A tervek között pedig orvostechnikai, terápiás és szemléltető eszközök beszerzése szerepel. A lakosság számára nyújtott szolgáltatások mellett a praxisközösségek szakembereinek szakmai felkészítésére is nagy figyelmet fordítanak. Ezzel biztosítva, hogy a közösség sikeres működése érdekében naprakész tudással rendelkezzenek.

A legfőbb cél, hogy a közösség által érintett területen javuljon a lakosok egészségi állapota, növekedjen a születéskor várható élettartam és az egészségesen eltöltött évek száma, valamint, hogy a fejlesztések hozzájáruljanak a lakosság egészségtudatának javításához.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.