- hirdetés -

Nagy érdeklődés előzte meg a csütörtök délutánra meghirdetett gazdafórumot. A Pacsirta utcai Pártok Háza nagyterme már jóval a kezdés előtt zsúfolásig telt Orosháza és a környék érdeklődő gazdálkodóival.

A fórumon elsőként Horváth József, az Orosháza és Térsége Gazdakör elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Beszámolt a gazdakör tavalyi munkájáról, eredményeiről és vázolta a szervezet 2018-as feladatait, terveit, kezdve a februári Hagyományok, Ízek Versenye lebonyolításával. Emellett összegezte a Települési Agrárgazdasági Bizottság 2017-es munkáját is.

Az első idei gazdafórumon részt vett Kis Miklós Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki tájékoztatója első részében a vidékfejlesztési program jelenlegi helyzetét foglalta össze.

Kis Miklós államtitkár és Horváth József gazdaköri elnök a fórumon (fotó: Rosta Tibor)

Beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet a vidék fejlesztésére és a jövőben is ezt kívánja tenni. Ennek érdekében sok, az előrejutást célzó és az ehhez szükséges anyagiakat biztosító pályázatot hirdettek meg akár az állattenyésztést, akár a kertészetet, akár a feldolgozó ipart tekintjük. A 2014-től kezdődő időszakban több mint háromszáz mezőgazdasági vállalkozás tudta felújítani a telephelyét, korszerűsíteni a vállalkozását megyénkben, mintegy tizenöt milliárd forint értékben. Több pályázati felhívás még nyitott, mint például a fiatal gazdák induló támogatása, öntözés fejlesztés, falusi szálláshelyek bővítése. Ezeket a tavaszi időszak végéig mind elbírálják.

2020 után is lesznek források

Kiss Miklós Zsolt államtitkár vázolta a 2020 utáni időszak elképzeléseit. Fő cél, hogy a mezőgazdaságnak juttatott források ne csökkenjenek.
– Az EU költségvetése még csak most készül. Mi azon dolgozunk, hogy a jelenlegi forrás keretet minimum megőrizzük és ezután is rendelkezésre álljanak a területalapú támogatások, vissza nem térítendő hitelekkel tudjuk támogatni a beruházásokat – emelte ki az államtitkár.

A fórum résztvevői, a hagyományoknak megfelelően megemlékeztek az 1906-ban megalakult és a szocialista rendszerben, 1949 áprilisban feloszlatott Kisbirtokosok Szövetségéről.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.