- hirdetés -

Orosházán – ahogy az előzőekben megírtuk –, létrejött egy vajúdószoba a kórházban, azért hogy megkönnyítsék a szülésig vezető utat az édesanyák számára. A Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosát Dr. Svarsnig Lajost kérdeztük.

Dr. Svarsnig Lajos egy évvel ezelőtt létrehozta a Szent Szilvia Alapítványt, annak érdekében, hogy a támogatásokból befolyó összegből fejleszthesse a Szülészeti osztályt az Orosházi Kórházban. Amit a szobában látunk, az mind a támogatások gyümölcse, de szeretnének még fejleszteni.
– Az utóbbi másfél évtizedben, megnövekedett igény mutatkozott, a vajúdók és családjuk részéről arra, hogy otthonosabb körülmények között történjen a szülés – mondja az osztályvezető főorvos.

A párok könnyebben tudnak hangolódni erre a szép, ám többnyire fájdalmakkal járó folyamatra (Fotó: Rosta Tibor)

Dr. Svarsnig Lajos elmondta, az otthon szülést orvos szakmai szempontból nem támogatják, mert nem biztonságos, hiszen a szülés bármelyik szakaszában komoly szövődmények léphetnek fel. A kórházban viszont néhány lépésnyire a szobától, található a műtő és a szülőszoba, biztonságot tudnak nyújtani a szülő nőknek.
– Ezért próbáltuk meg ezt a két dolgot valamilyen módon ötvözni. A vajúdószobában, ahol többek között televízió, bordásfal és labda is található, tervezünk egy sarokkádat is behelyezni, hogy a vízben való szülést, illetve a vajúdás közbeni relaxációt tudjuk biztosítani. A párok így könnyebben tudnak ráhangolódni erre a szép, ám többnyire fájdalmakkal járó folyamatra.

Oláhné Laduver Dóra, aki második gyermekét várja, elmondta, megkönnyíti a szülés folyamatát az, hogy a vajúdószobában lehet párjával, és nagyon örül annak, hogy Orosházán is van erre lehetőség.
– Az első szülésemnél is volt labda, nagyon jó tapasztalatom van vele kapcsolatban. Sokkal otthonosabban érzem magam ebben a helyiségben, nyugodtabban töltöm el az időt – mosolyog Dóra.

Hevesi Ágnes, a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főnővére tájékoztatott minket arról, hogy a vajúdószobával párhuzamosan lehetőség van egyágyas kórterem igénybevételére is.
– Ennek célja, hogy családias környezetet tudjunk teremteni, főleg a több gyermekes szülők számára, hiszen ide bejöhetnek a testvérek és a bővebb rokonság, itt kötetlenül együtt tudnak lenni – mondja Hevesi Ágnes.

Az osztály más kórtermeiben a látogatás nem megengedett, ebben viszont igen. Ami itt további előnyt jelent, hogy van saját fürdőszoba, televízió és egy babaöböl is, ami odafordítható a kismamához, így a kisbaba az édesanyjával tud lenni.
– Ez a kórterem egy kicsit több nyugalmat ad az édesanyának, nyugodtabban tud pihenni is. A fürdőszobára ugyan ráférne a felújítás, ezért minden tárgyi felajánlásért hálásak vagyunk. Szükségünk lenne egy fürdőszobaszekrényre, mosdókagylóra, a WC-t szeretnénk lecserélni, kicsit korszerűbbé varázsolni – emeli ki a főnővér.

A kórteremnek célja, hogy családias környezetet tudjunk teremteni (Fotó Rosta Tibor)

Hevesi Ágnes szerint a kórtermet megfelelő körülmények esetén bárki igénybe veheti.
– Érkezési sorrendben tudjuk biztosítani a szobát. Van, amikor hetekig nem veszik igénybe, és van, amikor egyszerre többen is szeretnék. Ilyenkor arra is van mód, hogy ha hazamegy az egyik anyuka, kitakarítás után, akár csak egy-két éjszakára is bejöhet egy másik kismama, aki kicsit egyedül szeretne lenni.

Aki segíteni szeretne, az alapítványon keresztül megteheti. Intézmények, cégek, magánszemélyek tárgyi illetve anyagi hozzájárulását is szívesen fogadják. A Szent Szilvia Alapítvány számlaszáma következő : 53300036-18576487

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.