- hirdetés -

Érdemes lehet még januárban kitölteni a szükséges nyilatkozatokat azoknak, akiknek adókedvezményük van. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis fontos határidőre figyelmeztet. A családok a januári adókedvezményt már februárban megkaphatják, a nyilatkozatok nélkül azonban, több mint egy évig kellene várni rá.

Már januárban ajánlatos nyilatkozni az igénybe vehető adókedvezményekről. A Nemzetgazdasági Minisztérium figyelmeztetése alapján azért lenne fontos lépés, hogy a januári fizetések a kedvezmények összegével megnövelve érkezhessenek februárban. Az elmúlt évek adatai szerint sokan adják le késve a nyilatkozatokat a családi kedvezmény igénybevételéhez.

A gazdasági tárca javaslata alapján minden szülő haladéktalanul egyeztessen munkaadójával és még januárban, határidőn belül adja le nyilatkozatát. Így pedig a fizetésével egyidőben már februárban megérkezhet a kedvezmény.

Az adókedvezmény késés esetén sem veszik el, de legkorábban jövőre az szja-bevallásban (személyi jövedelemadó) kérhető vissza, amelyhez az adóhatóság által készített bevallást is ki kell egészíteni, hiszen az sem lesz automatikusan elfogadható. A családi kedvezmény egy gyermek után 10 000, két gyerek után 35 000, a harmadik gyerektől gyerekenként 33 000 forintnyi adómegtakarítást jelent. De az első házasokat is támogatja a kormány 24 hónapon keresztül havi 5000 forinttal. A családi- és az első házasok kedvezménye külön-külön érvényesíthető, így éves szinten akár további 60 000 forinttal csökkentheti a frissen házasodott szülők adókötelezettségét.

A NAV honlapján néhány kattintással gyorsan és egyszerűen elkészíthető az adóelőleg nyilatkozat. Az alkalmazás a http://www.nav.gov.hu/anya oldalon érhető el.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.