- hirdetés -

Mintegy 10 milliárd forint támogatást nyert el 2017-ben Orosháza, az idei esztendőben, immár a megvalósítás szakaszába lépve, évek óta várt fejlesztések indulhatnak el a „Gyermekbarát település” díjjal is elismert városban.

Többek közt óvodák, orvosi rendelő, szociális intézmények felújítása, zöld város program, piacfejlesztés, és az évtizedek óta várt tanuszoda építése is célegyenesbe ér. Átgondolt gazdálkodással, a kulcsterületek – városfejlesztés, turisztika, gazdasági és szociális szféra – összehangolásával Orosháza vezetése elkötelezett az itt élők életszínvonalának, körülményeinek javításában. A „Calendula Szövetség” koordinálása mellett, együtt dolgozva Dél-Békés meghatározó szereplőivel és a térség országgyűlési képviselőjével, már a jövő terveit alakítják. Dávid Zoltán polgármestert kértük évértékelőre.

– Ismét eltelt egy olyan esztendő, amely számos változást, előrelépést hozott Orosháza életében. Melyek voltak a legfőbb célkitűzések, irányvonalak a város vezetésénél?

– Az utóbbi egy évben rengeteg erőfeszítést tettünk Orosháza infrastruktúrájának, gazdaságának és turizmusának fejlesztésért. Örömömre szolgál, hogy 2017-ben közel 9 milliárd forint támogatást nyert el Orosháza, amelyből az önkormányzat mellett egyaránt részesültek a közintézmények, az egyesületek, a civil szervezetek, valamint a helyi gazdasági szereplők. Kiemelkedőnek tartom a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében városunknak, az itt élőknek megítélt forrásokat, ennek köszönhetően 3,1 milliárd forint áll Orosháza Város Önkormányzatának rendelkezésére a helyi infrastruktúra- és gazdaságfejlesztésre.

Orosházán biztonságos az élet (Fotó: Rosta Tibor)

A térség országgyűlési képviselője és a dél-békési összefogás által kiharcolt ún. lehatárolt keretnek köszönhetően olyan fejlesztésekre nyertünk forrást, melyek évek, évtizedek adósságát törlesztik. Köszönet ezúttal is Simonka György munkájáért, hogy kiléphettünk végre a mellőzött szerepből, és kitartó, gyakran támadások kereszttüzében végzett munkájának, lobbitevékenységének is köszönhetően az itt élők régi vágyát teljesítve egy tanuszodát építhetünk, míg a vállalkozásokat segítve egy munkásszállóval is gazdagodik Orosháza. Bízunk abban, ez a tendencia az idei évben folytatódik, hiszen a város számos pályázata vár még döntésre.

– Milyen lépések segítik, hogy minden generáció számára biztonságos környezetet nyújtsanak?

– Szívügyem, hogy gyermekeink és településünk jövőjének érdekében a Békéscsabai Tankerületi Központtal szoros együttműködésben fejlesszük oktatási, nevelési intézményeinket. Több százmillió forintot sikerült kiharcolunk fejlesztésekre az elmúlt esztendőben, óvodák, iskolák újulnak meg, bölcsődét alakíthatunk ki. Rendkívül örülök, hogy októberben erőfeszítéseinket a UNICEF „Gyermekbarát település” díjával is méltatta, de azt se felejtsük, hogy az elmúlt esztendőben a Kodolányi főiskola Orosházát választotta székhelyéül. Természetesen időseinkről se feledkezünk meg, akiknek kitartó, a ma generációjának biztos alapot nyújtó munkájáért méltó környezetet szeretnénk teremteni, ezért idősotthonainkat is fejlesztjük. A családokat otthonteremtési programmal segítjük, és örömteli minden esztendőben a város újszülöttjeinek köszöntése. Feladataink közül az egyik legfontosabbnak a szociális biztonság megteremtését tartom. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy segítsünk a nehéz helyzetbe került orosházi családoknak, hogy minden ellátott a legjobb szolgáltatást vehesse igénybe, és lehetőség szerint jobb életszínvonalat biztosítsunk. Tavaly 500 családnak nyújtottunk folyamatos lakástámogatást, ezen túlmenően 1900 krízishelyzetet oldottunk meg, és több mint 900 alkalommal biztosítottunk tűzifatámogatást. Szeretném megragadni itt az alkalmat, hogy megköszönjem munkatársaim, a tűzoltók, az orvosok, a mentők és rendőrök, valamennyi e területen dolgozó szakember egész éves áldozatos munkáját. Az itt lakók biztonságának szolgálatában 2017-ben sikerült új rendőrautókat, új tűzoltóautót és új mentőautót is beszereznünk.

– A város stabil működéséhez elengedhetetlenek az itt működő vállalkozások. Velük hogyan alakult a közös munka
2017-ben?

– Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsük meg a vállalkozásoknak a további munkához, és velük párbeszédben fejlesszük a szakképzést. Köszönetet érdemelnek a vállalkozók és vállalkozások, hogy adóforintjaikkal hozzájárulnak Orosháza stabil működéséhez, kötelező és vállalt feladatainak elvégzéséhez.

– Gyopárosfürdő, az orosházi turizmus hogyan teljesített 2017-ben?

– Örömteli, hogy helyiek és a térségbe érkező vendégek közül is egyre többen választják kikapcsolódásuk helyszínéül Gyopárosfürdőt. Előbbihez hozzájárult az Orosháza kártya és a nagycsaládosoknak nyújtott kedvezmények, míg utóbbihoz a határokon túl nyúló hirdetések és városunk vonz­erejének javulása, egyre színesebb rendezvénykínálata. A tavalyi évben a látogatók száma elérte a 200 ezret, mely egy növekvő tendenciát mutat. Az elmúlt év végén érkezett döntés értelmében mintegy 650 millió forintot nyert városunk a turizmus fejlesztésére.

– Milyen célokkal vágtak neki 2018-nak?

– A célunk az, hogy Orosháza még inkább élhető, szerethető város legyen, hogy gyermekeink itt találják meg számításaikat, itt alapítsanak családot, és nyújtsunk számunkra biztos munkahelyeket, biztos megélhetést, míg időseink nyugodtan, biztonságban, gyermekeik, unokáik körében tölthessék nyugdíjas éveiket egy folyamatosan fejlődő, megújuló, a munka és a pihenés lehetőségét egyaránt nyújtó városban. E célok csak átgondolt gazdálkodással, a kulcsterületek – városfejlesztés, turisztika, gazdasági és szociális szféra – összehangolásával valósíthatóak meg. Azért dolgozunk, hogy Orosháza olyan fejlesztések vonalán haladjon, melyek biztosítják a gazdasági, társadalmi és kulturális jólétet, melyek tovább emelik a lakosság életszínvonalát, és amelyektől jó orosházinak lenni, jó Oros­házán élni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.